Örökösödési illeték

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Örökösödési illeték – második rész

Örökösödési illeték. Generációk óta általános tény, hogy a vagyonszerzés általunk ismert legáltalánosabb megjelenése az öröklés. Természetesen ajándékozás vagy vásárlás formájában is növekedhet vagyonunk, ám az öröklés mégis az, ami a legtöbb ember „kapott” vagyonát képezi.

Jó és fontos is tudni

Kevesen tudják, hogy létezik erre egy megnevezett törvény, mégpedig az illetéktörvény.

Ez a törvény rögzíti azokat az eseteket, melyek a vagyonosodáshoz kapcsolódnak. Itt találkozhatunk az örökösödési illeték törvénnyel is. Ugyanis amikor öröklünk, akkor illetéket kell fizetnünk a nagyobb értékű vagyontárgyak után.

Az örökösödési illeték – nevéből is adódik – az örökség, illetve hagyaték után fizetendő összeg. Ugyan úgy vonatkozik a meghagyás útján történő vagyon megszerzésére, az ajándékozásra és az úgynevezett köteles részre, ahogy a hagyományra is.

Hogyan is zajlik maga az öröklés? Van e örökösödési illeték fizetési kötelezettség?

Amikor valaki meghal, a megszerzett földi értékei megmaradnak az utókor számára. Ezeket a javakat hagyatéknak hívjuk. Azt, hogy hagyatékunk kire szeretnénk bízni halálunk után, a mi döntésünk lehet – még életünkben. Alap esetben – amennyiben nincsen végrendeletünk – a törvényes öröklési rend szerint zajlik a hagyatéki eljárás. Ezt az eljárást az életben lévő örökösöknek szükséges kezdeményezni. A hagyatéki eljárás keretein belül kapja meg az  örökös a hagyatékot, az adóhivatalhoz pedig ezt követően (15napon belül) jelentik is, ahol pedig megszabják az örökösödési illetéket, melyet az adóhatóságnak kell megfizetni.

Kötelező-e és kinek?

Abban az esetben kell örökösödési illetéket fizetni – és kizárólag akkor – ha nem egyenes ági rokontól, vagy szűk köri családtagtól örököltünk. Amennyiben távoli rokontól, illetve rokoni szál nélküli ismerőstől örököltünk, akkor mindenképp kötelesek vagyunk örökösödési illetéket fizetnünk.

Ez fontos, hiszen, ha egyenes ági rokontól, pl szülő, nagyszülő, vagy közeli rokontól, pl. testvér – öröklünk, akkor nem terhel bennünket örökösödési illeték.

Továbbá szintén nem kell illetéket fizetni örökléskor, ha esetleg nem vérszerinti gyermek örököl és az örökség értéke nem haladja meg a húszmillió forintot. Amennyiben ingóság az örökség tárgya, akkor háromszázezer forintig szintén illetékmentességünk van.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!