Eladod, vagy inkább elajándékozod

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Eladod, vagy inkább elajándékozod?

Eladod? Az öröklésről már jó néhány cikkemben írtam, viszont van itt egy fontos kérdés, mely – sajnálatos módon – bárki életében megtörténhet, sőt megkockáztatom azt is, hogy érdemes erre az eshetőségre is gondolnunk.

Köztudott – legalább is széles körben elterjedt már -, hogy pár éve a testvérek közötti ajándékozás, vagy öröklés is illetékmentesen lehetséges, nem csak felmenőink általi.

Ezt a vagyonszerzést egyébként egyenes ági rokon és/vagy házastárs után is illetékmentesség nélkül élvezhetjük, és ajándékozással vagy vagyonátruházással is lehetséges megoldani. Tulajdonképpen ez a tény általános volt ezidáig is, hiszen a szüleinktől szerzett vagyon is illetékmentességet élvezett. Ha valaki még életében a gyermekének ajándékozza, vagy még, ha el is adja neki ingatlanát, akkor sem kellett fizetni, és természetesen akkor sem, ha valaki a szüleitől örökölt. Ugyan ez mondható el házastársak közötti tranzakcióknál is.

Régebben viszont a testvérek közötti egyezségek nem tartoztak az illetékmentesség körébe, egészen pár évvel ezelőttig. Ez mára megváltozott.

Persze nem minden esetben van mentesség az illeték megfizetése alól, például akkor, ha testvérünktől megvásároljuk az ingatlant. Ezért továbbra is fizetnünk az államnak.

Mennyiben változott a helyzet testvérek esetében?

Nos, ha korábban valaki elajándékozta testvérének az ingatlanát, vagy mondjuk testvérétől örökölt házat, lakást, akkor a kötelező illeték mindkét esetben kilenc százalék volt. Mára ez megszűnt, tehát sem a testvértől örökölt, sem a tőle ajándékba kapott ingatlan után nem kell illetéket fizetni.

A kivásárlás továbbra is illetékköteles

Előfordul – nagyon gyakran – olyan eset, amikor a testvérek közösen örökölnek szüleik után. Ilyenkor alap esetben mindegyikük illetékmentességet élvez. Viszont, ha valamelyik testvér egy másik testvért kivásárol az örökségből, akkor továbbra is fizetnie kell annak, akit kivásárolnak. Magyarul vagyonszerzési illeték kerül kiszámolásra, ami általában négy százalék.

Fontos még tudni, hogy a törvény szerinti testvér – legalább is ilyen esetben – az, akinek az egyik szüleje (legalább) azonos, tehát a féltestvér is testvér. Ugyan ez a helyzet örökbefogadott gyermekek esetében is, de ez a „ki is a testvérem tulajdonképpen” téma ennél azért bonyolultabb.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!