Csendháborítás panelban

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Idegőrlő társasház?

Csendháborítás – avagy – a csend és nyugalom csak álom a panelban?

A társasházi lakóépületekben a csendháborítás sajnos gyakori probléma, amely az ott lakók életminőségét sajnos jelentősen befolyásolja. Méghozzá rossz irányban. A csendháborítás lehet hangos zene, zajos szomszédok, éjszakai erős hangok, vagy akár állatok által okozott zaj.

A szomszédokkal való együttélés persze nyilvánvalóan elkerülhetetlen egy társasházban. Viszont vannak szabályok, melyeket a lakóknak be kell tartaniuk. Szigorúan tartaniuk kell magukat a házirendhez és tiszteletben kell tartaniuk azokat a szabályokat, amelyek a nyugodt és békés együttéléshez szükségesek. A zene és a televízió hangerejét „normális kereteken” belül kell tartani, különösen este és éjszaka, amikor az emberek pihenni szeretnének.

Mi történik, ha valaki figyelmen kívül hagyja a szabályokat?

Nos, nyilvánvalóan létezik erre megoldás. Abban az esetben, ha szomszédok csendháborítást okoznak, először is érdemes velük beszélni, hogy első körben tőlünk értesüljenek az általuk okozott problémáról. Megadva az esélyt a békés és zökkenőmentes megoldásnak, vita vagy súlyosabb esetben veszekedés nélkül.  A konstruktív kommunikáció segíthet abban, hogy megtalálják a közös megoldást. Ha azonban ez nem működik, akkor érdemes panaszt tenni a társasházkezelőnél vagy az épület tulajdonosánál, esetleg a Polgármesteri Hivatalban. (Amennyiben albérlők laknak a lakásban, akkor a tulajdonossal is érdemes beszélni, hiszen ő alkalmazhat bizonyos szankciókat velük szemben, ha megsértik a házirendet.)

Mi az a házirend?

A házirend szabályokat fektet le a társasházra vonatkozóan, amely a zajszintre és az éjszakai nyugalmi időszakra vonatkozó kritériumokat is tartalmazza. A lakóknak kötelességük betartani ezeket a szabályokat. Ha valaki nem tartja be a házirendet, akkor a társasházkezelőnek jogában áll retorziókat alkalmazni, például pénzbüntetést vagy szóbeli, írásbeli figyelmeztetést.

A társasházi csendháborítás megelőzése érdekében érdemes figyelmet fordítani a megfelelő zajszigetelésre és a zajforrások korlátozására. Az állatokat is megfelelően kell tartani, hogy ne okozzanak zajt és ne zavarják a szomszédokat. Egy éjszakai kutyaugatás, macskanyávogás is rendkívül kellemetlen lehet a körülöttünk lakók számára. Érdemes felelősséggel állatot tartani, értem ez alatt azt is, hogy egész napra ne hagyjuk egyedül kedvencünket. Ezzel redukálható az állatok nyugtalansága és elérhető a lakóközösség hosszan tartó nyugalma is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!