Zöldhitel

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

A zöld még mindig hódít!

Zöldhitel: Nos, nem a divatra utal a cím, sokkal inkább az energiatakarékosságra.

Az elmúlt években láthatóan nőtt azok száma, akiknek nagyon fontos a környezetvédelem és – akár ennek kapcsán – az energiatakarékosság. A rezsi árak az egekben, ezért rengetegen hajlanak energiatakarékos ingatlanvásárlásra, építésre, vagy éppen a meglévő házuk korszerűbbé tételére.

Az energetikai tanúsítványok – tavaly novemberben változtak – szabályi szerint a követelményrendszer megváltozik, egyre nagyobb követelményeknek kell megfelelniük az ingatlanoknak, hogy elfogadható minősítést kapjanak. Mindezeknek köszönhetően ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a zöld hitelek.

Zöldhitel, Magyarország még sereghajtó

Sajnos hazánkban még rengeteg – oroszlánrészben – a korszerűtlen ingatlan, ez a probléma igencsak megoldásra vár. Ezért aztán érdemes odafigyelni egy államilag támogatott hitelre, mely mintegy ösztönzés lehet azok számára, akik komolyan gondolkodnak a korszerűsítésen, illetve építkezésen.

Kedvezményes zöld hitel

Számos banknál – és egyre több helyen – elérhető a kedvezményes hitelkonstrukció. Noha nem olyan kedvező, mint a korábban államilag támogatott típusa, de még így is tartogat jó pár kedvezményt azoknak, akik mindenképp egy energiatakarékos ingatlant szeretnének otthonuknak.

A tavalyi évben készült egy új szabály az energetikai tanúsítványokkal kapcsolatban, mely a korszerűsítési terveket támogatja. Lényege egy felújítási ütemterv annak érdekében, hogy az adott ingatlan energetikája javulást mutasson. A tanúsítványok egyébként öt évig lesznek csak érvényesek, és ahogy fentebb említettem számos változás van még ezen kívül is. Ezek a változások ösztönzően hathatnak a korszerűsítésre.

Nagyon is érdemes lesz zöld hitelben gondolkodnunk, akár vásárolnánk, akár építkeznénk, vagy akkor is, ha „pusztán” zöld korszerűsítésre adnánk a fejünket. Vonatkozik ez természetesen a nyílászárók cseréjére, vagy akár egy energia-hatékony világítás beszerelésére, napelem felszerelésére, és a fűtés korszerűsítésre is.

A zöld hitel jórészt kamatozásuk szempontjából is kedvezőbbek, sőt még az energetikai tanúsítvány díjának részbeni elengedésére is lehetőség van. (Az energetikai tanúsítvány elkészítése egyébként előfeltétele a zöld hitel elbírálásának, hogy az energetikai besorolást és az energiafelhasználást igazolni tudják.)

Ajánlom, aki ilyesfajta szándékkal kíván ingatlant korszerűsíteni, nézzen utána ennek a kedvező hitelkonstrukciónak!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!