Vízparti ingatlanok – első rész – a Balaton

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Vízparti ingatlanok – első rész – a Balaton

 

Vízparti ingatlanok

Az idei nyarat búcsúztatva is mindannyian láthatjuk, hogy a Magyar Tenger népszerűsége töretlen. Nincs az a vírus, nincs az az áremelkedés, mely visszafogná az embereket a csodálatos élményektől, melyet egy vízparti pihenés nyújthat számukra.

Ez rendjén van így, azt gondolom. Valószínűleg sokan gondolják így, hiszen a tóparti nyaralók, lakóházak mit sem veszítettek népszerűségükből, sőt, mondhatni talán most kirobbanóan nagy az érdeklődés irántuk. Talán pontosan a járvány miatt, talán nem, de ez itt most nem is fontos. Miután pedig ennyire népszerű, természetesen az ingatlanok árainak emelkedése sem meglepő.

Néhány ingatlanos ismerősöm szerint, majdhogynem elfogytak a vízparti ingatlanok a Balatonnál. Ezért aztán már léteznek milliós árak is egy négyzetméterre számolva, ami egészen elképesztő.

Olvasva több forrást, szakértők szerint is a nyaralóingatlanok között az országra nézve a balatoni régió verhetetlen. Gyakorlatilag nincsen Magyarországon olyan hely, ahonnan ne „vándorolna” ember – persze, ha talál ingatlant – a Balatonhoz. Természetesen költözésre gondolok, nem nyaralásra. Tehát potenciális vevő bárhonnan érkezhet, ám a határon túlról is számottevő az érdeklődés a magyar tenger mellett lévő ingatlanok iránt. Mivel a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, ez nem meglepő, ráadásul a környéke is – szerénytelenség nélkül állítható, hogy – csodálatos. Rengetegen gondolják úgy, hogy nyugdíjas éveiket szívesen töltenék ebben a régióban, vízparton, hegyekkel tarkított, nyugalmat adó tájakon. Ezért egyre többen költöznének a Balatonra, ahogy látható bármely más városból.

Horribilis árak?

Nos, a keleti medence a Balatonnál a legdrágább. Persze Balatonfüred,Zamárdi, vagy akár Siófok viszi a prímet, ha úgy tetszik. Itt félmillió körül (de inkább hatszáz-hétszázezer forintról hallunk mostanság) adnak egy négyzetmétert, ha kedvünk szottyan a vásárlásra. (és persze ha találunk eladó ingatlant) Ezek az árak nem a tóhoz közeli területeken vannak, ott ennél drágábbra kell számítanunk. Ahogy távolodunk a parttól, úgy csökkennek az árak is – noha természetesen ez nem újkeletű dolog. Ami viszont tény, hogy egy év alatt az árak már több, mint húsz százalékkal lettek magasabbak a korábbinál.

És a jéghegy csúcsán túl….

Az északi parton Füred, Tihany környéke, a déli részen pedig Siófok a vezető – ár tekintetében. Ezen a területen nem ritka az egymillió forintos négyzetméter ár sem, és itt még mindig nem csupán az új építésű házakról, nyaralókról beszélünk. Az új házak, lakások terén találunk már jócskán olyat, melynek négyzetméterenkénti ára  egymillió forint feletti (!) Ez pedig már abszolút budapesti árkategória, mely köztudottan az a szint, ahol a legtöbb pénzt fizetjük az ingatlanért.

Egy régebbi cikkem...

Folytatom….

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!