Vízparti ingatlanárak hogyan alakulnak?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Tavaink mellé költözne a magyar

 

Hogyan alakulnak a vízparti ingatlanárak?

Vízparti ingatlanárak. Az idei nyár véget ért, noha az időjárás szerencsére még mást mutat. A hazai vizekben minden esetre már nem igazán ajánlatos a fürdés, a nyaralók, hétvégi házak is kiürültek.

Mi a helyzet a vízparti ingatlanpiacon hazánkban?

 Ami azt illeti, a korábbi nyaralóvásárlási „dömping” némileg csökkenni látszik, arányosan a pihenni vágyók számával is a magyarországi tavaknál.

Ahogy az már korábban is megszokott volt, aki a hazai tavaknál vásárol nyaralót, mérlegeli az adottságokat és összhangba hozza saját igényeivel. Aki például a Balaton déli részén fektetne hétvégi házba, annak nyilván a fürdőzés és a nyüzsgő élet a fontosabb, aki pedig az északi partot választaná, az joggal számíthat csodálatos panorámára.

A Balaton parton a legkeresettebb Siófok, de Balatonföldvár is népszerűnek számít. Az északi parton továbbra is Balatonfüred és Tihany a legkeresettebb település.

Ezen belül is a drágábbnak számító nyaralók, házak a legkeresettebbek egy felmérés szerint. Családi házak és nagyobb lakások is szerepelnek a népszerűségi repertoárban, melyeknek ára eléri, vagy sok esetben meg is haladja a kettőszázmillió forintot.

Kinek mi a fontos, a szerint válogat.

A panoráma némileg vesztett a keresettség szempontjából, viszont a parthoz való közelség igencsak fontos szempont lett az utóbbi időszakban.

Energetikai igények

Az is szembetűnő a mostani időszakban, hogy az északi parton prioritás lett az energetikai szempont. Jelesül, hogy korszerű és energiatakarékos házak lettek a legkeresettebbek. Ez egyébként az energia árak emelkedésének is „köszönhető”, ugyanakkor az is érdekességnek számít, hogy a leendő vásárlók felújítási, korszerűsítési szándéka gyakorlatilag a nullával egyenlő.

A déli part viszont kereslet szempontjából inkább (a lakható bár,) az erősen felújítandó ingatlanok voltak a legnépszerűbbek az idei szezonban.

A Balatonhoz közel eső kisebb településeken is jóval többen kerestek ingatlant az idei évben, mint korábban. Nyilván ez a kedvezőbb árak miatt van, hiszen a tó még így is közelinek számít országos viszonylatban, illetve a néhány évvel ezelőtt elindult „menekülés a nagyvárosokból” dömpingnek köszönhetően.

Várhatóan tovább fokozódik az érdeklődés a jövő évben, hiszen januártól – falusi CSOK – már csak a falvakban lesz lehetőség a támogatásokra.

Természetesen a nagyobb érdeklődés az árakra is hatással lesz, értelemszerűen növekedés várható.

Mészáros Ferencí
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!