Villamoshálózat ellenőrzése, kötelező minden ingatlanra!

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Villamoshálózat ellenőrzése, kötelező minden ingatlanra!

Villamoshálózat ellenőrzése: Amikor valaki ingatlaneladásban – de a vétel esetén is – gondolkodik, ritkán veszi számításba, hogy bizony-bizony fontos kötelezettsége van – amiről talán nem is tud. Ez a kötelesség pedig nem más, mint a teljes villamoshálózat biztonságának ellenőrzése, felülvizsgálata és – nyilván szükség esetén – annak felújítása.

Vannak kibúvók?

Azt kell, mondjam, nincsenek. Egy valami adhat csak mentességet a felülvizsgálat alól, az pedig az a tény, mi szerint az ingatanban az eladást megelőző hat évben valamikor már megtörtént a felülvizsgálat. Ennek tényét természetesen igazoló dokumentummal kell bizonyítani. Amennyiben úgy ítélik meg, akkor még ebben az esetben is el kell végezni a kijelölt felülvizsgálatot.

Bérbeadáskor mi a helyzet?

Bérbeadás esetén ugyan ez a helyzet. Villamoshálózat ellenőrzése és felülvizsgálata szükséges, ha kiadjuk ingatlanunkat. Itt is csakis az lehet a mentesség a vizsgálat alól, hogy a kiadást megelőző fél évben (6hónap) az ellenőrzés már megtörtént.

Ez a törvény egyébként már évek óta érvényben van. Viszont idén januárban lett némileg enyhítve a fent említett hat hónapot megelőző felülvizsgálat elfogadásával a mentességhez.

 Mire terjed ki a felülvizsgálat?

A villamossági felülvizsgálat elvégzése kötelező az ingatlan teljes villamoshálózatára. Ez a fő-elosztó berendezéstől kiterjed egészen a dugaszoló aljzatokig, a lámpákat és még az elektromos berendezéseket is beleértve. A felülvizsgálat elvégzése után, amennyiben ott hibákat, hiányosságokat észlelnek, azok javítását egy – a felülvizsgáló által kijelölt – bizonyos időhatáron belül el kell végezni, illetve pótolni.

A felülvizsgálat nevével VBF- rövidítésként találkozhatunk. Lényege, hogy részletes méréseket folytatnak az ingatlanban, és ezek eredményeit kiértékelik. Ennek a felülvizsgálatnak az elvégzése szigorú szakképzettséget igényel. Hiszen annak megállapítása a feladat, hogy az adott villamoshálózat a vonatkozó műszaki előírásoknak és a vonatkozó szabványoknak is maradéktalanul megfelel-e. Ilyen feltételek lehetnek például az áramütéselleni védelem, vagy a szabványok, tűzvédelmi jellegű követelmények.

Tehát ezeket a munkálatok mi – mint tulajdonosok – nem végezhetjük el, csak a jogszabályban meghatározott szakképzett (vizsgával rendelkező) felülvizsgáló.

Az ismételt felülvizsgálat egyébként hat évenként ismét kötelező.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!