Vevők rendkívüli pozíciója napjainkban – Friss Hírek II.

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Vevők rendkívüli pozíciója napjainkban – második rész

Vevők rendkívüli pozíciója: Folytatva előző írásomat, most nézzünk meg még néhány érdekességet az alkuval kapcsolatosan, melynek egyre nagyobb létjogosultsága igazán kedvező helyzetbe hozta a most ingatlant vásárolni szándékozókat.

Beszéltem a fővárosban található ingatlanokról, látjuk, hogy a belváros továbbra is a legnépszerűbb hely, itt kevesebb lehetőség van az alkura, illetve inkább úgy fogalmaznék, hogy az alku mértéke kisebb, nem maga a lehetőség arra. A külső kerületek továbbra is alkuképesebbek ingatlanok terén.

Mi a helyzet az agglomerációban?

Ami azt illeti, láthatólag lelassult az ingatlanpiac az agglomeráció területén az utóbbi időszakban, különösen az év elejétől. Egyes felmérések szerint csupán egy-két ingatlan „kel el” havi bontásban ezen a területen. (Ingatlanirodák ajánlásait tekintve)
Az ingatlanközvetítő irodák a téli hónapokat amúgy sem sorolják alap esetben a legforgalmasabb időszaknak, ez azonban most látványosan siralmas volt számukra.

Ár – érték arány szem előtt tartása

Az én meglátásom egyébként, – ahogy az könyveimben is nyomatékosítottam – hogy mindig azok az ingatlanok kelnek el a leghamarabb, mindkét fél megelégedése mellett, melyeknél jó az ár – érték arány. Ez nem egy új keletű megállapítás és nem is kell hozzá agysebésznek lenni, hogy elismerjük  igazságnak. A családi házaknál például fontos az is, hogy – hacsak nem milliárdos befektető vásárolja meg mondjuk az ingatlan helyrajzi adottságok miatt – ne kelljen milliókat költeni arra, hogy egyáltalán beköltözhessünk.

Olcsó házat keresünk és ne is kelljen rá költeni. Tudom, utópiának hangozhat, de valójában mégis erről van szó. Ha ilyet nem találunk, akkor maradunk ott, ahol vagyunk, elfogadjuk a lehetőségeinket, beletörődünk, vagy pusztán csak várunk egy jobb lehetőségre.

Ennek következménye, vagy csak egy ugyan olyan tény, hogy az új építésű ingatlanok gyakorlatilag eladhatatlanok, ha egy átlag családot céloznának meg vele az építtetők. Talán nem is ez a cél, de tény, hogy az árak elriasztják az esetleges érdeklődőket.

Ami a lényeg

El lehet adni az ingatlanokat most is. Ahogy mondani szokták továbbá: „Minden annyit ér, amennyiért megveszik!” Érdekes nézőpont, van benne igazság.

Nem mindegy azonban, mennyire vagyunk hajlandóak, illetve mekkora mozgásterünk van az árak csökkentésében. Ha most kényszerül valaki arra, hogy eladja lakását, házát,  érdemes figyelembe venni a jelenlegi helyzetet és hajlandónak lenni ennek tükrében döntést hozni. Gondolok itt a csökkentett árra, vagy az alkura – mint jelenleg elengedhetetlen tényezőkre.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!