Vendéglátóhelyek is bajban vannak, mert rájuk is kihat a változás

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Vendéglátóhelyek is bajban vannak, mert rájuk is kihat a változás

Vendéglátóhelyek. Ami azt illeti nem mondhatjuk, hogy a mostani élethelyezünk a legideálisabb lenne, amit el tudunk képzelni. A kellemetlen események sorozata, ami most már évek óta érint bennünket, némi bizonytalansággal és sok-sok félelemmel teli napokat okozhatnak.

Ami az ingatlanpiacot illeti

Számos korábbi cikkemben írtam és folyamatosan írok is az aktuális változásokról, hogy segítségére lehessek olvasóimnak, illetve némi rálátást adjak azok számára, akiket érdekel – vagy épp érintett – az ingatlanok tekintetében.

Ami mostanában felkeltette a figyelmemet, az nem más, mint a vendéglátóhelyek szerepe az ingatlanpiacon.

Nem meglepő, hogy az üzlethelyiségek piaca is jelentős mértékben módosult/módosul ebben az időszakban. A korábbi események, a járvány, az energiaárak változása, a rendkívül magas infláció hatalmas visszaesést okozott a vendéglátóhelyek forgalmában is. Akkor a munkaerőhiányról még nem is ejtettem szót.

Persze az egyik baj, követte a másikat, hiszen a pandemia „lecsengése” után helyreállhatott volna valamelyest a forgalmuk a vendéglátóhelyeknek, ám ezt követően az energiaárak emelkedtek meg annyira drasztikusan, hogy ismét lehetetlen helyzetbe kerültek azok, akik a kereskedelemből élnek/éltek.

Vendéglátóhelyek, mi lesz velük?

A személyes felméréseim azt mutatják, hogy rohamosan megnövekedtek az ingatlanos portálokon a vendéglátóhelyek hirdetései – eladás céljából. Kevesebb, mint az eladó, de nagy a kínálat bérbeadó üzlethelyiségek terén is.

Ez a tény feltétlenül azt mutatja, hogy elég nagy a baj. Egy ingatlaniroda statisztikája alapján már csaknem kilencven (!) százalékra emelkedett azoknak a tulajdonosoknak a száma, akik megválnának üzletüktől, tehát eladnák vendéglátó helyiségeiket.

Eladható lesz, vagy rajtuk marad?

Ami az eladhatóságukat illeti ezeknek az üzlethelyiségeknek, nem túl bíztató a helyzet a tulajdonosokra nézve. Prioritást élvez ugyanis a vásárolni szándékozók számára a belső állapot, a kialakítás, a lokáció, nem utolsó sorban pedig a helyiség energiafelhasználása is. Ez persze teljesen természetes, ám az öt-tíz évvel ezelőtti helyzethez képest nem túl kecsegtető. Az érdeklődők – amennyiben vannak – rendkívül pontos és valós információkat kérnek az üzlethelyiségek fenntartási költségeiről.

Mi lesz veled ingatlanpiac?

Most is, mint mindig, írásban gondolkodtam. Eszmefuttatásom egy specifikus témában íródott, de a változás örök és megállíthatatlan. Ki tudja mit hoz a jövő?

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!