Vajon mit hoz az idei év

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Vajon mit hoz az idei év az ingatlanok tekintetében?

Vajon mit hoz az idei év: Elkezdődött a 2024-es év, már el is telt egy hónap, közhelyesen szólva: Rohan az idő.

Az idei év lakástámogatásairól már több írásomban is szót ejtettem, ennek természetesen nem kis hatásairól is többször beszéltünk. Ennek fényében tulajdonképpen a várható ingatlanpiaci fejlemények sem képezik titok tárgyát. Legalább is, ami a jóslatok és talán mondhatjuk, hogy az egyenes következmények tekintetében mérvadóak.

Néhány ingatlaniroda készített is úgynevezett „előrejelzést”, mi is várható az ingatlanok népszerűségét illetően, valamint, hogy a tranzakciók milyen irányban változnak – már, ha változnak.

Jöjjön egy pár érdekesség

A „jóslatok” szerint a vásárlók támogatása miatt (is) jóval magasabb számban várhatóak a hiteles vásárlók az idei évben. Persze nem csak a nagyobb városok ingatlanjai népszerűsödnek, hanem a kistelepülések is célpontokká válhatnak. Nyilván az elhelyezkedésük is prioritás, valamint a befektetők hajlandósága is a kisebb régiókban történő vásárlásra.

Hogyan alakulhat az adásvétel?

Ami azt illeti, a tavalyi évnél nem lesz nehéz jobban teljesíteni a tranzakciók tekintetében. Annál is inkább, hiszen csaknem tíz éve nem volt ennyire siralmas az adásvételi szám, mint 2023-ban. Az ingatlanos szakemberek szerint azonban az idei év hozhat jelentős változást az eladási statisztikában. Az egyik nagy ingatlaniroda elemzői azzal számolnak, hogy az adásvételek száma meghaladhatja idén a 120 ezres számot. Annak okán is, hogy jelenleg nagyon nagy az ingatlankínálat, így a választás talán egyszerűbb lesz.

Első otthonteremtés

Fontos megemlíteni azt is, hogy az idei évben hatályba lépett otthonteremtési támogatások sokat jelentenek azon fiatalok számára, akik első lakásukat, vagy épp házukat kívánják megvásárolni. Az eddigieknél nagyobb segítséget kapnak a családok, ráadásul egy kedvezőbb feltételű önerő szabállyal. A most – első otthonukat – megvásárolni kívánt ingatlan árához csupán tíz százalék önerő elegendő lesz a fiataloknak. A CSOK PLUSZ-t igénybe vevők nyolcvan millió forintig vásárolhatnak és eddig az összegig ezután is illetékmentességet élveznek.

Vajon mit hoz az idei év: Árak és a kereslet

A befektetők számára nem túl kedvező most az állampapírhozam, ami talán újra az ingatlanvásárlás felé tolja őket.

Ami az árakat illeti, az elemzők szerint ismét emelkedésre számíthatunk, az újra növekedésnek induló keresletnek „köszönhetően”.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!