Térképes ingatlan – A szomszédé is ugyan annyi?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Térképes ingatlan – A szomszédé is ugyan annyi?

Térképes ingatlan. Köztudott rólam, hogy folyamatos kutakodás jellemez, ha úgy tetszik, igyekszem minden pillanatban napra kész lenni a világ dolgairól. Igaz ez különösen az ingatlanpiaci témákat illetően, noha természetesen sok minden más érdekel, az orvostudomány legújabb vívmányaitól kezdve, mondjuk az aktuális tőzsdei hírekig. Ám, ahogy említettem – szakmámból adódóan – különös figyelmet fordítok az ingatlanos témák minél szélesebb körű elemzéseire.

Fentiekből adódóan tudomást szereztem egy igen érdekes és főként nagyon hasznos dologról, melyről most beszámolok olvasóimnak is, – mintegy kézenfekvő segítségként az ingatlanárak naprakész információját illetően.

Egy térkép, mely árakat is mutat?

Igen, pontosan erről van szó. A Központi Statisztikai Hivatal ugyanis – a korábbiaktól eltérően, ahol egy táblázat szolgált erre a célra – térképre tette a mindig aktuális ingatlanárakat. S amennyiben ez még nem lenne elég, azt is megtudhatjuk, hogy milyen mértékben változtak a lakások, házak árai például adott településeken, illetve ingatlan típusonként is.

Véleményem szerint ez egy igen hasznos és okos segítség lehet akár ingatlanos szakemberek. Akár magánemberek számára, noha más-más okból természetesen.

Ajánlom tehát olvasóimnak is, hogy látogassanak el a https://www.ksh.hu/s/ingatlanadattar/  weboldalra és nézzék meg, ha kíváncsiak rá. Nézzék meg hogyan változtak például Budapesten az ingatlanok árai, csaknem tíz évre visszamenőleg. Amennyiben a vidéki ingatlanok árváltozásaira kíváncsiak, szintén megtalálhatják az információt egy másik részben. Ami még nagyon fontos, hogy – ahogy fentebb említettem – nem csak régióra, hanem utcákra lebontva is (!) kutakodhatunk a térképen. Érdekes megnézni például saját lakóhelyünket is, hogy akár naprakész információnk legyen ingatlanunk piaci helyzetéről, pusztán kíváncsiságból.

Térképes ingatlan adattár hasznos mankó

Ha pedig vásárolni szeretnénk, netán befektetési céllal, komoly segítség lehet az árak alakulását nézve előrelátóan gondolkodni, még az előtt, hogy szerződéskötésre szánnánk magunkat.  Még arra is van lehetőség, hogy a legkedvezőbb árú és/vagy a legdrágább ingatlanokat kiszűrjük, utcákra bontva.

Ha már van, használjuk!

Egy kis szemezgetés, és máris kiderülhet, hogy tavaly például a legdrágább lakás budapesti viszonylatban a Költő utcai ingatlan volt. Melynek négyzetméter ára megközelítette a kettő-és félmillió forintot. Vidéken pedig hasonló áron volt nyilvántartva a 2022-es évben a balatonfüredi Honvéd utcában lévő társasházi lakás.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!