Távmunka: Hatás és következmény – avagy a homeoffice következménye az ingatlanpiacra

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Távmunka:Hatás és következmény – avagy a homeoffice következménye az ingatlanpiacra

 

Az elmúlt években a csapból is a járvány folyt, illetve annak hatásai az emberekre, a munkahelyekre és persze magánéletünkre.

 Távmunka: A járvány lecsengett – noha újabb és újabb vírusok riogatják az emberiséget – de a munkahelyi változások úgy tűnik valamilyen szinten megmaradtak.

Vajon befolyásolja e az ingatlanpiacot a homeoffice elterjedése?

Nos, a kérdés megválaszolása előtt tegyünk fel egy másik kérdést! Egyáltalán igaz e, hogy elterjedt az otthoni munka? Mert, ami azt illeti, még mindig nem mondhatjuk, hogy akkora áttörés lenne az otthoni munkavégzés terén, ahogyan azt esetleg sokan remélték. Leginkább a hibrid munkavégzés terjedt el, ami annyit jelent, hogy heti egy-két alkalommal nem kell a munkahelyre személyesen befáradni, hanem otthonról dolgozhatunk. A minden időben otthonról történő munkavégzés azonban még kevés helyen megoldható.

Ha elterjed a távmunka, akkor milyen hatásai várhatóak?

 Amennyiben elfogadottabbá válik – persze ahol egyáltalán erre lehetőség van – az otthoni munka, akkor aki csak teheti, élni fog a lehetőséggel.

Ha így lesz, akkor ez viszont alapjaiban fogja megváltoztatni az emberek lakóhellyel kapcsolatos terveit, illetve döntését. Aki távmunkában fog (van, aki már most is) dolgozni, annak nem nagyon lesz fontos a helyhez kötöttség. Sokkal könnyebben juthat olyan döntésre, hogy akár falura, vagy egy csendesebb kisvárosba költözzön mondjuk a főváros helyett. Tehát fontos, hogy a távmunkában dolgozók nem a munkahelyük alapján fogják megválasztani lakóhelyüket.

Az életkor is számít!

 Az is szinte bizonyos, hogy az emberi életszakaszoknak megfelelő prioritások nyilván sokat nem fognak változni. Akinek az életében nagyobb változást hozhat az otthoni munka, azok inkább a fiatalabb generáció tagjai, hiszen teljesen rugalmasak lehetnek még kisgyermekkel is.

Hiszen, amennyiben a megélhetést nyújtó munkavégzés lokációja nem annyira lényeges, akkor minden család jóval személyre szabottabban választhat magának lakóhelyet, akár hosszú távra is. Itt lesz létjogosultsága a jövőben annak a szónak, hogy „letelepedés”.

Ugyanakkor lehetséges, hogy ennek következtében például a nagyobb négyzetméterű ingatlanok is népszerűbbek lesznek. Amennyiben ugyanis otthonról dolgozunk, a terünknek is célszerű nagyobbnak lenni. Főleg, ha a család több tagja is homeoffice-ban keresi a kenyérrevalót.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!