Társasházak érdekességei

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Társasházak érdekességei

Jogok és kötelességek, illetve azok be nem tartása a társasházban

Társasházak: Rengeteget lehet beszélni a társasházban élő emberek napi szintű problémáiról, az ott betartott vagy épp be nem tartott házirendről, netán annak valódi létjogosultságáról. Tény, hogy – több lakás, több család – együtt élése során bizony szükség van bizonyos szabályok betartására, hogy élhetőbb lakóközösséget tudjunk létrehozni és természetesen fenntartani.

Mire gondolok konkrétan?

Most én az úgynevezett közös helyiségekre gondolok elsősorban, ami nem a pince, vagy mondjuk egy kerékpártároló, hanem a folyosó.

Vannak olyan társasházi épület, mely zárt és vannak másfélék, melyekben nyitott folyosókkal találkozhatunk. Ezek általában a lépcsőket fogják körbe, ahol az emberek feljutnak az emeletre. Vannak azonban olyan folyosók is, melyeknél már nincsen lépcső, hanem – mintegy – balkon funkcionálnak és közvetlenül innen juthatunk be a lakásba. Itt egymás mellett helyezkednek el a bejárati ajtók. Elterjedt neve a nyitott folyosó.

Nos, látható, hogy ezeknek a helyiségeknek a tere arra szolgál, hogy közlekedjünk rajta. Azonkívül az is, hogy egy esetleges vismajor, vagy épp egy lakó rosszulléte ad okot arra, hogy oda hatósági „közlekedőeszközökkel” haladjon az illetékes „szerv”. Ez lehet tűzoltótömlő, vagy épp a mentőszolgálat tolókocsija, vagy hordágya.

Ezért aztán igen fontos, hogy ezeket a helyiségeket teljesen szabadon hagyják az ott lakók, látható okok miatt. Ide nem célszerű – és ismereteim szerint tiltott is – különféle díszítő bútorokat, vagy épp balkonládákat sem elhelyezni.

Vannak e erre vonatkozó szabályok, tiltások és esetleges intézkedések?

Mivel a Tűzvédelmi Szabályzatban ezek a területek menekülési útvonalnak nyilvánítottak, ezért – még pillanatnyilag sem – lehet ide elhelyezni semmilyen tárgyat, ami az ott lakók vész esetén való kijutását akadályozza. Ilyen tárgyak is, mint egy babakocsi, vagy éppen egy kerékpár szintén tiltottak, nem beszélve mondjuk egy kidobott villanykályháról. (Láttam ilyet, kivételesen nem irónia a részemről.)

Mivel ezek szigorú szabályozások – és ne felejtsük el, hogy a mi érdekünket szolgálják – ezért természetesen be nem tartásuk súlyos pénzbírságot von maga után. Van olyan eset, hogy egyéni a büntetés, de előfordul, hogy az egész lakóközösséggel szemben folytatják az eljárást.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!