Ipari ingatlan értékbecslés. Lakó és kereskedelmi ingatlan értékbecslés

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Ipari ingatlan értékbecslés.
Lakó és kereskedelmi ingatlan értékbecslés

Különböző típusú, jellegű ingatlanok értékbecslése

Ipari ingatlan értékbecslés. Lakó és kereskedelmi ingatlanok értékelése: Az ingatlanok típusa, jellege igen széles és minden ingatlan más és más. Az értékbecslők a munkájuk során gyakran találkoznak az úgynevezett speciális ingatlanokkal is. Megpróbálom ezt a száraz anyagot olvashatóan és érthetően leírni, ha érdekel, hogy a különböző ingatlanokat milyen értékbecslési módszerrel értékeljük, ebből a fejezetből megtudhatod Az értékbecslő feladata általában a piaci érték meghatározása, a helyes módszer kiválasztása, és arra kell törekednie, hogy mindhárom módszert alkalmazza az értékbecslés során. De sokszor csak kér módszer alkalmazására van lehetősége.

Lakó ipari kereskedelmi ingatlanok értékelése
Ha az alábbi ingatlan típusok közül, bármelyik értékbecslésére szükséged van, én megoldást nyújtok problémádra, hívjál a +36 30 914 1585-ös telefonszámon, vagy írjál az info@ertekbecslunk.hu-ra, vagy…

Kattints ide: Értékbecslés megrendelés, ajánlatkérés

Ha céged van, bízd meg irodánkat értékbecsléssel, hívd meg nyílt, vagy zárt értékbecslési pályázatodhoz! Kérj árajánlatot, ezzel még nem kötelezed el magad.


Értékelendő ingatlanok köre

 

 

lakó ipari kereskedelmi ingatlanok értékelése

 • lakóingatlan,
 • ipari ingatlanok,
 • kereskedelmi ingatlanok,
 • piaci körülmények között nem hasznosítható ingatlanok,
 • történelmi ingatlanok,
 • infrastrukturális ingatlanok,
 • egyéb ingatlanok.


lakó ipari és kereskedelmi ingatlanok értékelése

Lakóingatlanok

Azok az ingatlanok, melyek alkalmasak a lakhatással kapcsolatos követelmények biztosítására, és lakófunkció céllal épültek, pl. szociális bérlakástársasházi lakás, családi ház, többlakásos épület, hétvégi ház, nyaraló, kastély, apartman ház, stb. 

lakóingatlanok esetében a feladat általában a piaci érték meghatározása. A lakóingatlan értékbecslését piaci összehasonlítással végezzük el. Nyereségtőkésítési (hozadékérték) elvű módszer szintén piaci összehasonlításokon alapul. Itt a vagyontárgytól várható hasznokat és hozamokat becsüljük meg. Szükség esetében a nettó, pótlási költség alapú értékbecslést is alkalmazhatjuk.


Ipari ingatlanok

Azokat az ingatlanokat amelyek, ipari technológiai folyamat, gyártási folyamat, szerelési folyamat befogadására, illetve logisztikájára épültek, ipari ingatlanoknak nevezzük. 

 1. Ezek lehetnek technológia orientált ingatlanok: pl. erőmű, sörgyár, stb. 
 2. Több funkcióra is alkalmasak: pl. raktárak, csarnokok, diszponibilis épületek, stb. 
 3. Ahol az előző mindkét típus is helyet kaphat: pl. gyárak, üzemek, telephelyek, stb. 

 • Piaci érték meghatározása: Az értékelés összetett feladat, figyelembe kell venni az értékelés felhasználásának célját, az ingatlan jellegét és a gyártási folyamatokat.

Az 1. pont szerinti ingatlanok esetében az értékelést a piaci összehasonlítással, és hozam, számítással készítjük. Bizonyos esetekben a költségalapú módszert alkalmazzuk. 
A 2. pont szerinti ingatlanok esetében az értékelésként, a piaci összehasonlítást és hozam, számítást alkalmazhatjuk. 
A 3. pont esetében az értékbecslést általában a piaci összehasonlítással és hozam számítási módszerrel végezzük el.

 • Hitel biztosítási érték megállapítása: vizsgálni kell az alternatív használatok lehetőségét. Az érték meghatározását piaci összehasonlítással és hozam, számítási módszerrel készítjük el.

 • Könyv szerinti értékek meghatározása: tekintettel az értékek a vállalkozás könyvelésében fognak szerepelni, ezért az amortizáció miatt külön kell a telek és a felépítmény értékét meghatározni. Mível a két esetben más és más a leírási kulcs.
  Az értékelést mindhárom módszer alkalmazásával elvégezhetjük. Apportértékelés során meg kell állapítani annak célját, és értéket.


Kereskedelmi ingatlanok.

Azokat az ingatlanokat, amelyek bérleti konstrukcióban, piaci körülmények mellet hasznosíthatóak, jövedelem, termelőek, vagy azzá tehetőek, befektetési, illetve kereskedelmi ingatlanoknak nevezzük.

 1. Ezek lehetnek kereskedelmi létesítmények, bevásárló központok, bér és irodaházak, üzletek, parkolási létesítmények, szállodák, éttermek, mozik, színházak, vagy uszodák, és rendezvényközpontok, stb.
 2. Ezen kívül idetartoznak még a fejlesztési ingatlanok, ha a beruházás után jövedelem termelővé válnak, pl. építési telek, bővíthető ingatlan stb.

Az 1. pont esetében, jellemzően a kereskedelmi ingatlanokat hozam elvű értékeléssel készítjük el. Az értékelés lényege, hogy az értéket, az ingatlan várható jövedelmeiből képezzük le. Hozam értéken az ingatlan jövőben várható eredményének jelen értékét értjük. Gyakorlatban a direkt tőkésítés és a diszkontált cash flow módszer terjedt el.

A 2. pont esetében értékelésként a piaci összehasonlítás és a maradvány érték elvét alkalamazzuk.


Piaci körülmények között nem hasznosítható ingatlanok

Ebbe a csoportba tartoznak, a piaci körülmények között, csak korlátozottan vagy egyáltalán nem hasznosítható intézmények, amelyek állami, illetve önkormányzati feladatokat látnak el, ilyenek: pl. közintézmények, oktatási és egészségügyi létesítmények. 
Értékelésként a pici összehasonlítás módszerét és a nettó, pótlási költség alapú értékelést alkalmazzuk.


Történelmi ingatlanok

Azokat az ingatlanokat nevezzük történelmi jelentőségűeknek, melyeknek a társadalom különös jelentőséget, tulajdonit. Jellemzőek az építésének idejére, vagy kapcsolódó történelmére, és az építész személyére, stb. ilyenek: pl. műemlékek, vagy régészeti területek, és helyi védettségű ingatlanok, stb. 
Ezek értékelése az újra előállítási módszerrel történik.


Infrastrukturális létesítmények

Ezek a közlekedési útvonalak, kötöttpályás közlekedés berendezései, közműhálózatok és azok létesítményei, műtárgyai.
Nettó, pótlási költség alapú értékeléssel, piaci összehasonlítás esetében a hozamszámítással értékeljük.


Egyéb ingatlanok

Amelyeket máshova nem tudunk sorolni, ilyenek: pl. bányák, temetők, vagyonértékű jogok, és forgalomképtelen köz területen lévő ingatlan, vagy idegen tulajdonú telken lévő felépítmény, stb. 
Értékelésük módszere, az első három esetben, a hozam számítással történik az értékbecslés, az utóbbiaknál, pedig a hozam alapú és a nettó, pótlási költség alapú értékelés.


<< Értékbecslés ára, díja

<< Értékbecslés megrendelés, ajánlatkérés

Címkék: lakó ipari és kereskedelmi ingatlanok értékelése,
lakóingatlan értékbecslés, ipari ingatlan értékbecslés, kereskedelmi ingatlan értékbecslés

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!