Személyi kölcsön – segítség lehet-e a nehezebb időszakban?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Személyi kölcsön – segítség lehet-e a nehezebb időszakban?

Személyi kölcsön: Egy friss kutakodásom ihlette mostani írásomat, mely némi bizakodásra adhat okot azoknak, akik – sokan vannak így – nehéz helyzetbe kerültek a mostani, már-már áldatlan időszakban.

Magyarországon az átlag kereset valamelyest négyszáz ezer forint felett van, persze bruttó keresetről beszélünk. Az, hogy ez hogyan van megállapítva, és mennyire ad valós értéket egy átlag embernek, egy más kérdés. Itt nagyobb vállalatoknál dolgozó, vagy állami munkát adó cégeknél munkaviszonyban lévő emberek béréről van szó. Nettóban ez a fizetés, körülbelül 250 ezer és 300 ezer forintra tehető.

Hitel a bajban

Én az interneten – több véleményt és hírt olvasva – azt látom, hogy a hírek szerint fenti összeggel számolva a jelenlegi állás szerint a munkavállalók még akár tíz millió forintos hitelre is szert tehetnek. Személyi kölcsönről van szó. Van itt egy tény azonban, mely tapasztalati úton lett megállapítva, méghozzá egy alkusz cég vezetőjével folytatott beszélgetésem során. Mégpedig az, hogy tízmillió forint nagyon szépen hangzik, ám nem érdemes komolyan venni. A bankoknak igen nagy kockázatot jelent ekkora jövedelemnél nagy összegű hitel folyósítása. A hitelbírálatot követően – a tapasztalatok alapján – maximum négy-és ötmillió forint között számolhatnak a kölcsönt felvenni szándékozók.

Természetesen ahhoz, hogy ezt – vagy bármekkora az összeget valaki megkapja – ahogy az lenni szokott – meg kell felelnie bizonyos feltételeknek. A nagy adósságtól való félelem nem csak azokat kíséri, akik a kölcsönt fel szeretnék venni – más lehetőség a nélkülözés elkerülésére nem lévén – hanem a hitelt adó bankok is.

A feltételekről mindig hatályos jogszabályok rendelkeznek.

A havonta esedékes (jövedelemarányos)törlesztő részlet nem haladhatja meg ugyanis a havi jövedelem felét, ami lássuk meg, teljesen reális, érthető és jogos. 

Több fizetés – több hitel?

 Ahol a fizetés magasabb, tehát mondjuk félmilliós havi bérről is beszélhetünk, illetve a feletti bérezés esetén a törlesztő részlet aránya már lehet  akár hatvan százalék is.

Ha valaki nem keres ennyit, viszont mégis szeretné meghaladni a fizetése ötven százalékát meghaladó hitelt, annak bizony adóstársat is be kell vonnia a személyi kölcsön felvételéhez.

Természetesen a felvett hitel visszafizetésének időtartama is változó, azzal lehet „játszani” minél hosszabb időre tesszük adóssá magunkat. Ki-ki….belátása és józan esze szerint.

Javaslom, mindenki alaposan tájékozódjon, mielőtt hitelt venne fel, azzal együtt, hogy sokaknak bizony megoldás lehet, ha már minden kötél szakad. A bankok tájékoztatói érthető formában fellelhetőek, a személyes konzultáció pedig minden lényeges kérdésünkre választ ad, ha bankos alkalmazottal vitatjuk meg a felmerülő kérdéseinket, elmondjuk esetleges kétségeinket.

Egy személyi kölcsön nem kis elköteleződés és valóban segítség lehet, de mindennek nézzük meg a másik oldalát is, milyen felelősséggel tudunk vállalni egy – most ugyan segítséget nyújtó – évekig tartó adósságot.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!