Rezsi emelkedés hatása az ingatlanpiacra

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Rezsi emelkedés hatása az ingatlanpiacra- avagy mi lesz a lakásommal?

Rezsi emelkedés: Mindenki tudja, sőt árgus szemekkel figyeljük, vajon mi várható még a rezsivel kapcsolatos változtatások után, lesz-e esetleg valami újabb megszorítás, vagy „csak” a duplájára emelkednek a közüzemi díjak?

Nos, ha a mostani helyzetet vesszük, akkor ebben a hónapban még nem fizetünk többet, viszont augusztus elsejétől már a drágább áramot és gázt fogjuk használni. Ez nyilvánvalóan a szeptemberi számlákon látszik majd számottevően.

Vannak, akik már most drasztikusan visszafogták a közüzemi fogyasztásaikat. Amikor még nem lehetett biztosan tudni semmit, csak találgattunk, már azokban a napokban is tízszeresére nőtt a gyertyavásárlás a boltokban. Kitört tehát újra a pánik, az emberek még a meleg vizet is elzárták otthon, mondván a meleg időben inkább hideg vízzel mosakodnak.

A villanyfogyasztás megállapított kerete, melynél még nem fizetünk többet a mostani díjszabásban meghatározottnál, elég kevésnek tűnik. Különösen azok számára, akik villannyal oldják meg a fűtésüket a téli hónapokban, és a meleg vizet is villanybojler szolgáltatja.

Ők most igazán nagy bajban vannak, hiszen a fűtésszámlájuk a duplájára emelkedik.

Amennyiben nem tudják megoldani a fűtést más módon – kérdés, hogy az mennyire érné meg – akkor bizony hozzá kell szokniuk a jóval alacsonyabb otthoni hőmérséklethez. Persze, csak ha problémát okoz a villanyszámla kifizetése.

Csökken így az ingatlanok értéke? Bérbeadni sem lesz egyszerű?

Egy villannyal fűtött lakás értéke még fél évvel ezelőtt is vetekedett a távfűtéses lakásokéval, sőt nagyon sokan úgy gondolták, hogy árammal fűteni igen is az egyik legolcsóbb megoldás. Ezt magam is így láttam.

Ma viszont – a rezsi emelkedés miatt – már sajnos nem ez a helyzet. A családok igyekeznek – amennyiben lehetőségük van – összeköltözni két generációs együttélésre, hogy a költségek valamelyest megosztódjanak.

Fentiekből következik, hogy még az is elképzelhető, hogy lakások maradnak üresen.

Miért üresen?

Azért, mert kiadni egy villannyal fűtött lakást csaknem utópiának tűnik. Az az ingatlan, melyet pillanatok alatt kiadhattunk volna még egy pár hónappal ezelőtt is, mára talán kiadhatatlanná válik, az egekbe szökő energiaárak miatt.

Nyilvánvaló, hogy a leendő bérlők első kérdése mostanság a lakás fűtési megoldásának feltérképezése lesz, nem csak a bérleti díj.

Esetleges kompenzálás nélkül- ami persze a bérleti díj, kaukció csökkentése kell, hogy legyen – véleményem szerint igen nagy bajban lehetnek azok, akik most adnák ki ingatlanukat.

Meglátjuk

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!