Régi tulaj, új tulaj – aztán vissza minden – első rész

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Régi tulaj, új tulaj – aztán vissza minden – első rész

Régi tulaj… Sokan nem használják az ingatlanforgalom kifejezést, hanem magáról az ingatlanpiacról beszélnek, mely valójában magában foglal minden lakással, házzal, telekkel kapcsolatos fogalmat. Így az ingatlanforgalom kifejezést is, ami egy külön fogalom.


Mit jelent?

Magának az ingatlanforgalomnak nemesen egyszerű a lényege. Nem másról van szó ugyanis, mint, hogy egy adott ingatlan gazdát cserél. Jelesül, az ingatlan tulajdonosa saját tulajdon jogát átruházza, tehát átíratja egy másik személyre. Ebben a pillanatban, ahogy ez megtörténik – természetesen hivatalos okirat készül – az ingatlannak új tulajdonosa lesz, és őt bejegyzik a földhivatali ingatlan nyilvántartásba.


Mi történik, ha ezután valaki meggondolja magát?

Egyáltalán lehetséges ez? Régi tulaj, új tulaj

Nos, lehetséges, hiszen nem ritka esetről beszélünk, számtalan példa van az én praxisomban is, a helyzeti fogalom létjogosultságára. Van, hogy a szerződő felek utólag meggondolják magukat és kérvényezik a korábbi szerződés felbontását, mely a tulajdon átruházásáról szólt. Gyakorlatilag mindegy is, hogy miért, egyszerűen meggondolják magukat.


Ha a felek  megegyeznek, akkor mi követi a szándékot a gyakorlatban?

A szerződés felbontása után a felek először is visszaállítják – mert igen, van erre lehetőség – az eredeti állapotokat, tehát a már kifizetett ellenértéket visszafizetik a korábban azt átadó félnek, ezzel pedig a ház, lakás tulajon joga visszakerül a régi tulajdonoshoz. A mostani szabályok tehát lehetővé teszik, hogy ilyen esetben az eredeti állapotot állítsák vissza a földhivatalnál, tehát bejegyzik a régi tulajdonost – újra.


Meddig lehet ezt kérvényezni?

Amiért tulajdonképp felvetettem ezt a példát, az nem más, mint, hogy lassan nem lesz már lehetőségünk – úgymond csapongani ebben a témában. Jövő év eleje után ugyanos a mostaninál már jobban meg kell gondolnunk a tulajdon átruházási szándékunkat. Mégpedig azért, mert egy új – úgynevezett  telekkönyvi – kódex hatályba lépése után már nem lesz lehetőség ilyen könnyen meggondolni magunkat – olvastam egy internetes bejegyzésben. Ha értesülésem helytálló, akkor a tulajdonjog bejegyzése után már nincs helye az eredeti szerződés bontásának,a jelenlegi formában. (Persze, megjegyzem, ha a felek új szerződést kötnek és az új tulaj eladja az ingatlant a réginek, akkor annak semmi akadálya. Azonban a jelen pillanatban érvényes „visszaállítás” ebben a formában már nem lesz elérhető.)

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!