Öröklési módok és érdekességek

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Öröklési módok és érdekességek

Öröklési módok.
Sajnos vagy nem, de tény, hogy életünk során keletkezett vagyonunkat halálunkkor nem visszük magunkkal.
Viszont lehetőségünk van valakire hagyni, tehát rendelkezni arról,ki birtokolja azokat tovább.
Nem mindenki tudja, mi a módja ennek, illetve milyen lehetőségek közül választhatunk, ha még életünkben szeretnénk eldönteni, hogy ki örököljön utánunk.
Néhány lehetőséget szeretnék megosztani olvasóimmal, hogy könnyebb legyen a döntés, s adott esetben nyugodtabb legyen az alvás.

Bankszámla öröklése

 Abban az esetben, ha rendelkezünk bankszámlával, akkor lehetőségünk van „megjelölni” egy személyt (vagy többet is), aki halálunk esetén örökli az ott lévő pénzünket.  Így a bank öröklésként a kedvezményezett személynek kifizeti az ott lévő összeget. Természetesen az eljárás része, hogy az elhunyt személy bankszámláját a bank a hagyatéki eljárás végéig zárolja. Kizárólag az a személy, vagy személyek rendelkezhetnek az elhunyt bankszámláján lévő összeggel, aki-vagy akik haláleseti kedvezményezettként volt-voltak feltűntetve.

Ha életbiztosításunk van

 Köztudott, hogy az élet-és balesetbiztosítással rendelkező természetes személyek megadhatnak szintén kedvezményezettet, akik – a rendelkező halála esetén – megkapják a biztosítási összeget. Ez a biztosítási összeg természetesen nem képezi részét a hagyatéknak, tehát nem számít öröklésnek, kivéve, ha az életbiztosítási szerződésben nem szerepel kedvezményezett.

Betétkönyvek

Takarékbetét esetén szintén lehetőség van olyan rendelkezésre, hogy halálunkkor az általunk megjelölt személy részére történjen a kifizetés. Az ily módon elhelyezett takarékbetét szintén nem hagyatékhoz tartozó, tehát hagyatéki eljárástól függetlenül is kifizethető a kedvezményezett részére.

Meg nem kapott ellátások

Abban az esetben, ha felmerül olyan ellátás, melyet haláleset miatt nem vett fel a jogosult, akkor lehetőség van annak kifizetésére „örökös” részére. Segélyt, nyugdíjat, bármilyen szociális ellátást az elhunyttal közös háztartásban élő házastárs, gyermek, unoka, szülő, testvér (törvényben rögzített jogosultsági sorrendben) felveheti. Ennek ideje a hagyatéki végzés lezárása utáni maximum egy év lehet.

Végrendelet

Több formája létezik a végintézkedésnek, mégpedig az ajándékozási szerződés, a végrendelet, illetve az öröklési szerződés. A végrendeletnél nem szükséges a kedvezményezett beleegyezése az akarathoz. Ettől eltérően az ajándékozási szerződés, illetve az öröklési szerződés létrejöttéhez mindkét fél (kétoldalú) nyilatkozata szükséges az érvényességhez.

A téma sokrétű, mindenképp hozzáértő jogi szakember közreműködését igényli, bármely megoldást választjuk.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!