Öröklési esetek

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Öröklési esetek

Öröklési esetek: Mennyi az annyi? Hány forintig van illetékmentesség?

Előző cikkemben már említettem, hogy húszmillió forintig – nem egyenes ági rokon (nevelt gyermek, nevelőszülő) esetén – élvezhetjük az illetékmentességet. Most nézzük meg, mi a helyzet a húszmillió forintot meghaladó örökség esetén.

Néha nem éppen előny az örökség sajnos, sok esetben rengeteg nehézséggel jár, inkább hátrány, mint segítség. Az illeték ugyanis nagy terhet ró az öröklő félre, tekintve, hogy annak kiszámítása mindig az arányosságon alapul.

Öröklési esetek. Konkrét számok az öröklési illetéknél – néhány példával:

Amennyiben fizetnünk kell, nézzük, hogy mennyit

–       Lakástulajdon utáni vagyoni értékű jog esetén 9 százalék, nem lakáscélú ingatlan esetén (ami például lehet egy garázs) 18 százalék az illeték.

–       Amennyiben mondjuk haszonélvezetet örökölnénk valamely vagyontárgyra, akkor a – használatot figyelmen kívül hagyott – forgalmi érték és a használat közti különbségként lesz számszerűsítve az illeték.

–       Ha gépjárművet öröklünk, akkor a visszterhes vagyonátruházási illetéknek a kétszeresével kell, hogy számoljunk, mint illeték.

Természetesen – mint számos más esetben is – az illetékfizetésnél is akadnak kedvezmények az idei évben is.

Ilyen kedvezmény lehet például:

Amennyiben termőföld tulajdonjogot örököl valaki, akkor csak az alap örökösödési illeték felét fizeti, illetve, ha az örökös maga is be van jegyezve, mint családi gazdálkodó, akkor már csak 25 százalékkal kell számolni. Ami még fontos, hogy amennyiben az örökös átengedi – ellenszolgáltatás fejében -, akkor egyáltalán nem kell illetéket fizetnie.

A másik fontos szabály, hogy amennyiben az örökös kiskorú személy, akkor egészen addig, míg nagykorúvá nem válik, nem kell fizetnie. Továbbá a nagykorúvá válása utáni két évben késedelmi pótlékmentességet élvez. Amennyiben viszont mégis megfizetné az illetéket a két év lejárta előtt, akkor jelentős kedvezményben is részesülhet.

Adósságot is öröklünk

Tudni kell, hogy örökléskor nem csak a „pozitív” hagyatékkal kell számolni, hanem az esetleges adósságokkal is. Ilyen lehet például egy ingatlanon lévő hitel, ezzel együtt például jelzálog is, melyet az örökös szintén megkap, így az adósságot is neki kell rendeznie. Természetesen sokszor előfordul, hogy nem csak egy, hanem több személy örököl egy hagyatékot. Ebben az esetben a terheket is elosztják az összes örökösre, ahogyan a javakat is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!