Öröklés-ajándék lónak nézd meg a fogát!

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Avagy, az ingatlan öröklés ténye

Öröklés. Amikor házat, vagy lakást, esetleg termőföldet öröklünk – jelesül valakinek a halála kapcsán jutunk „bevételhez”, az két rétű dolog. Egyrészt rossz, hiszen egy – általában közeli – hozzátartozónk halála révén leszünk kedvezményezettek. Közvetve ugyan, de mégis ez a tény. Másrészt jó, hiszen akár váratlanul is, de egy nagyobb összeghez jutunk, amire nem feltétlenül számítottunk.

Ami azt illeti, az örökölt ingatlanok tulajdonjoga általában nem marad az örökösnél, értem ez alatt, hogy az esetek nagy százalékában eladásra kerül az örökség. Nézzük meg, hogyan tudjuk a lehető legjobb úton-módon megvalósítani az értékesítést.

Öröklés, mi az első lépés?

Amikor ingatlant öröklünk- maradjunk most a példánkban egy lakásnál – akkor először is az a tulajdonunkba kell, hogy kerüljön. Ez az első dolog, hiszen azt tudjuk eladni, ami már a miénk. A tulajdoni lapon nekünk kell szerepelnünk. Ennek feltétele a hagyatéki végzés, ami a helyileg illetékes földhivatalnál bejegyzésre kerül. Az eljárás bizony nem két napos folyamat, néha hosszabb időt is igénybe vesz, sajnos.

Csak a miénk, vagy osztoznunk kell?

Nos, nem ritka eset, hogy az ingatlant nem egyedüli örökösként hagyják ránk. Ilyenkor szükség van egy hagyatéki eljárásra, ahol az örökösök megegyezhetnek az ingatlan tényleges sorsáról. Amennyiben ez megtörténik – elég ritka – akkor sajnos a bíróság fog dönteni, milyen arányban és hogyan oszlik meg a tulajdonosi jog. Nem túl szerencsés helyzet, hiszen a bírósági eljárások sem időben, sem költség viszonylatban nem kímélik az örökösöket. Számítani kell tehát egy viszonylag hosszú folyamatra, addig nem tudunk lépni az eladás ügyében.

Amennyiben azonban sikerül mindenben megegyezni az örökösöknek, akkor a közjegyző a hagyatéki végzést a rendelkezésünkre bocsájtja, mellyel a tulajdon joga onnantól a miénk, illetve adott esetben a többi örökösé is.

Elkezdődik az értékesítési procedúra

Amikor a földhivatalnál megtörténik az új tulajdonos átírása, akkor már fel is kereshetjük az ügyvédet. Mint tudjuk, ingatlan eladáskor és vételkor is feltétlenül szükségünk lesz ügyvédi közreműködésre, hogy adásvételi szerződést tudjunk kötni.

Neki átadjuk az eredeti hagyatéki végzést (földhivatali pecséttel ellátva). Ez után pedig megkezdődhez az értékesítés.

Mit tehetünk addig, amíg nem kerül a nevünkre az ingatlan?

Nemrégiben megjelent könyveimben írtam többek között az ilyenkor lehetséges megoldásról, mégpedig az előszerződésről.

Ez nem más, mint olyan lehetséges opció, mellyel időt takaríthatunk meg, ha a hagyatéki eljárás esetleg hónapokig is eltart. Sajnos nem ritka. Viszont ahhoz, hogy mondjuk az ingatlan értéke ne csökkenjen, illetve időveszteség se jelenjen meg túlzott mértékben, jó megoldás lehet az előszerződés.

Az előszerződés lényege nem más, mint, hogy eladó és vevő előre kötnek egy kölcsönös megállapodást, hogy amikor már hivatalosan is a tulajdonunkban van az örökölt ingatlan, akkor adásvételi szerződést fogunk kötni egymással. Erre megjelölnek az előszerződésben egy adott időpontot. Az előszerződéssel tulajdonképpen vásárlót találtunk az ingatlanra, és tulajdonossá válásunk pillanatában már el is adtuk azt. Nagyon sok időt takaríthatunk meg vele, ésszerű és okos megoldás. (Sok esetben ezen múlik egy potenciális vevő megtartása – illetve elvesztése.)

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!