Okos elmében fény gyúl – állami támogatásból okos lámpa

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Okos elmében fény gyúl – állami támogatásból okos lámpa

Okos lámpa: Előző cikkeimben is írtam már – több célra igénybe vehető – támogatásokról, például a fűtés korszerűsítésre is igénybe vehető otthonfelújítási támogatásról.

Ez a mostani írás is egy – valóban okos – megoldásra hívja fel a figyelmét azoknak, akik mondjuk világítótestek, lámpák beépítését vagy lecserélést tervezik az idei évben, vagy akár a jövő év végéig.

A támogatás összegéről, igénylési feltételeiről most nem, inkább a korszerűsítés eme módjáról írnék, pár szóban. (Talán – ami az összeget illeti – annyit, hogy tudomásom szerint hárommillió forint igényelhető erre a célra, és az anyag – illetve munkaköltség külön – külön nem haladhatja meg a másfél millió forintot.)

Miért ne modernizálhatnánk a világítási rendszerünket is?

Ugye, nem is rossz ötlet az elavult, sok esetben méregdrága világítótesteket újra, korszerűre és energiatakarékosra cserélni, főleg, ha már támogatást is kaphatunk rá?

Fontos tudni, hogy a támogatás csak beltéri korszerűsítésre vonatkozik, tehát a régi kapcsoló-, vagy dugaljcserék, világítótestek cseréje, lámpák cseréje „fér csak bele” a projektbe. Kültérilámpatestek, vagy a kerti világítás nem tartozik ide, azt csak saját költségünkön tudjuk megvalósítani.

Okos megoldás az okosvilágítás

A – bár ma már korszerű – hagyományos világítás mellett nagyon sokan az okosvilágításban gondolkodnak manapság. Az ismeretségi körömben nem kevés a már okosvilágítással rendelkezők száma. Ez a megoldás remekül alkalmazkodik a családtagok egyedi szokásaihoz és ezzel együtt nyilván az életvitelükhöz. Amit még érdemes szem előtt tartani, hogy meglehetősen energiatakarékos megoldás. Tehát hosszú távon nagyon is megéri amellett, hogy kényelmes.

Ezek a lámpák programozhatóak, mozgásérzékelővel vezérelhetőek vezeték nélkül – távirányítóval és mobiltelefonos „app”-okkal. Nem csak lámpák, hanem lámparendszerek és beltéren épp úgy, mint kültéren.

Az emberek komfortérzete, kényelme rohamléptekkel ugrik előre, ha okosvilágítást szerelnek be otthonukba a Led-es technikának köszönhetően. Mivel – távol otthonunktól is – programozható a rendszer a mobiltelefonunk segítségével. Ezért időzítéssel fel-és lekapcsolódó fény még biztonsági szempontból sem elhanyagolható.

Biztonság és kényelem – takarékossággal

Az okos lámpa világításnak köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy nem hagyjuk égve a villanyt egyetlen helyiségben sem, hiszen beépített mozgásérzékelőt tartalmaz. Az időzítés tehát helyettünk spórol, és még az illetéktelen behatolókat is távol tarthatja, ha nem tartózkodunk otthon az automatikus, programozható fel-és lekapcsolódásnak köszönhetően.

Ezen kívül persze vannak még kényelmi és esztétikai extrái a rendszernek, ami egyre több-és több funkcióval kényeztet bennünket, eljutottunk végre ide a régi jó „százas” égőktől.

Ha már felépült a ház…..

A régi házakat, világítástechnikai szempontból is – szerencsére – lehet „okosítani”, hiszen a meglévő lámpákból is kialakítható az okos világítás, mely egyszerűen szabályozható lesz.

Nos, ez már látszólag is, nem csak számszakilag a XXI. század. Mivel támogatás is kérhető rá, okosvilágításra fel! (Annak, aki szeretné.)

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!