Nincs fűtés- Társasházi ügyek egyik érdekessége – van-e megoldás?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Nincs fűtés:

Nincs fűtés: Korábbi írásaim  magában foglalnak néhány fogalmat, néhány lehetséges kellemetlenséget és persze azok megoldásait is a társasházi együttélés tekintetében.

Beszéltünk szabályokról, jogokról, kötelességekről – melyekről egyébként nemrégiben megjelent könyveimben is olvashatnak – és érintettünk néhány jogi témát is.

Mostani cikkemben egy érdekes dologról beszélek. Mi van akkor, ha alattunk, vagy épp mellettünk nem laknak és ebből komoly kellemetlenségünk is lehet. (persze a zajnélküliség pozitív hatását se hagyjuk figyelmen kívül)

Nincs fűtés az alattunk lévő lakásban

Nos, a nyári időszakban a lakatlanságból adódó különösebb kellemetlenségünk nem lesz – valószínűleg. A fűtési időszak beköszöntével azonban – főleg a borzongatóan hideg időszakban – nagyon kellemetlen lehet az alattunk lévő lakás fűtetlensége. Ugyanis ez a tény a saját lakásunkra is kihat. Ráadásul, ha több körülöttünk lévő ingatlanban sem laknak, ezáltal fűtetlen, az valódi és súlyos problémákat okozhat nekünk.

Fentiek miatt nekünk jóval több energiába (és ebből következően  sokkal több pénzbe) fog kerülni a saját lakásunk hőmérsékletének növelése. Ha olyan ingatlanról beszélünk, melyben nem helyeztek el lakásonként hőmennyiség mérőt, akkor ebben az esetben nagyobb szerencsénk van. Így nem kerül többe a havi fűtés számunkra – de energiába persze igen. Ahol fűtési általány van, ott maximum nem lesz olyan hatékony a fűtés, és több időt fog igénybe venni a lakás felmelegedése és annak állandó fenntartása, de többletköltségünk nem lesz, hiszen az eloszlik a lakások között.

Ahol viszont minden lakás egyedi fűtéssel rendelkezik, ott a többletköltség kizárólag a mi pénztárcánk kárára megy.

Utána néztem ezért, hogy mit tehetünk és sajnos nem szolgálhatok jó hírekkel.

A közös képviselő sajnos nem tud lépni ez ügyben. Nem kötelezheti a tulajdonost arra, hogy fűtse a lakást sem lakatlanul, de egyébként lakottan sem. Csak saját magunk gondoskodhatunk arról, hogy megoldást találjunk erre a problémára.

Ami megoldás lehet, az a saját lakásunk elszigetelése a többi ingatlantól, amennyiben továbbra is ott szeretnénk élni és nem szeretnénk fázni, vagy horribilis fűtésszámlát fizetni. Persze ez nem kevés költséggel jár – szigetelőanyag, szakemberek fizetése – ám hosszú távon a megoldás csak ez lehet a problémára.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!