Munkám a fővárosban, lakásom vidéken….

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Munkám a fővárosban, lakásom vidéken….

Munkám a fővárosban….Ahogy érzékelem, a világjárvány után, most még inkább figyelmet fordítanak az emberek a fővárosi ingatlanok felé.

Vajon miért lehet ez? Mi lehet az oka annak, hogy újra ennyire népszerű lett a fővárosi lét?

Nemrégiben írtam arról, hogy rengetegen választják inkább a kisebb településeket, vagy legalább is a vidéki városokat a fővárosbeli élet helyett lakhelyül. Ezen belül is arra lettem figyelmes pár hónappal, talán egy évvel ezelőtt, hogy a kertes házak iránti kereslet nőtt meg elsősorban. Ennek okaként én a lakásokban való – kijárási tilalom általi – bezártságot említettem, ellentétben a kert nyújtotta névleges „szabadsággal” aminek – valljuk be – van ma is létjogosultsága.

Még így is, és főleg így, hogy nem látjuk a jövőt. Az esetleges újra felbukkanó ki tudja hányadik hullámot, ami a járványt illeti, az újabb ezzel járó korlátozásokat stb.

Ma arról írok, mire lettem figyelmes a közelmúltban…ami talán némileg ellentmond a korábbi írásaimnak, noha valójában megférnek egymás mellett a történések.

Pontosan a korlátozások feloldásának következménye szerintem, hogy az otthonra vágyók közül rengetegen – jóval többen, mint korábban – választják Budapestet. Persze ez nem feltétlenül a pestilevegő, vagy életvitel miatt van így. Sokkal inkább amiatt, hogy a szolgáltatások és a jóval szélesebb körű munkalehetőségek vonzzák a fővárosba költözni vágyókat.

Az árak továbbra is borsosak

A kerületek közül vannak igazán kedvezőek, mondhatnám úgy is, hogy a többihez képest jóval olcsóbbak. Ezek igazából a külső kerületek, kvázi nem annyira népszerűek. Aki viszont mindenképp Budapesten kíván letelepedni, annak érdemes fontolóra venni ezeket a régiókat is, főképp, ha munkája is a fővároshoz köti. Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egy vidéki lakásért (persze kivételek vannak) nem fogja megkapni nagyjából senki azt az árat, melyért Pesten ugyan olyan paraméterekkel rendelkező ingatlant tudna venni.

Jelenlegi árakat azért nem kívánok névlegesíteni átlagban, mert mindenki előtt ismert tény, hogy hatalmas különbségek vannak, több kritériumot is figyelembe véve. Átlagárnak tehát ebben az esetben nincsen létjogosultsága. Mégis a pár évvel ezelőtti árakat nézve bőven átlag felettiek a budapesti árak, ha az országos helyzetet nézzük. Ezért aztán nem lesz elegendő értékesíteni egy vidéki használt ingatlant ahhoz, hogy egy hasonlót vegyünk a fővárosban. Mindenképp plusz forrást is igénybe kell majd venni azoknak, akik Budapestre költöznének úgy, hogy vásárolnának egy ingatlant.

A városok között is nagy-nagy különbségek vannak

Fentieket látván, nyilván az is változó, kinek mennyi külső forrásra lesz szüksége, esetleg mennyi hitelt kell felvennie ahhoz, hogy a lakáscsere létrejöhessen.

Megfigyelhető ez a tendencia évek óta, persze. Viszont a megyeszékhelyek vezetnek azon a listán, ahol a legkisebb ráfizetéssel bonyolítják a cseréket, főleg abban az esetben, ha nem a belváros a kijelölt új otthon vidékről.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!