Mi a legjobb döntés hitelfelvételkor

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Mi a legjobb döntés hitelfelvételkor?

Avagy, mit válasszunk – ha a lehetőségünk adott?

Hitel: Korábbi cikkeimben már többször is írtam a hitelekről, s persze a felelősségről, mely egy ekkora döntés hozadéka minden esetben. Mostani írásom a hitelek kavalkádjában segíthet eligazodni, kvázi támpontot adhat azoknak, akik még nem döntöttek egyetlen hitelfajta, illetve konstrukció mellett.

Rengeteg állami támogatás létezik, otthonteremtéssel kapcsolatban persze, hiszen mindegyik hitel arra irányul, hogy megalapozzuk életünket valamilyen tekintetben. A különféle állami kedvezményekhez természetesen különféle feltételek is társulnak. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy – noha sokan így tudják – nem feltétlenül van minden esetben lehetőség arra, hogy a különböző hiteleket összehozzuk, vagyis egyszerre vegyük fel, ha úgy tetszik, kombináljuk. Ennek okán érdemes minden részletre kitérően tájékozódni, hiszen a döntés milliós hasznot, de ugyanakkor veszteséget is okozhat.

Mi a helyzet valójában az állami támogatással? Mi vonható össze?

Nos, ahogy fentebb írtam, többféle lakásvásárlási támogatás közül választhatunk. Ahogy arról is rengeteget beszéltem már, más-más helyzet kapcsán, hogy néha „az olcsó a legdrágább”. Ezt a nézőpontomat ma is tartom.

Ezért most egy rövid példával illusztrálnám, a teljes érthetőség kedvéért, mi az, ami elérhető és mi az, ami talán a legkedvezőbb választás egy adott élethelyzetben.

Van egy család, két gyermekkel, akik saját lakást szeretnének vásárolni, ehhez hitelt is igénybe vennének. Az anyuka most várja a harmadik babát, aki már betöltötte a hitelhez szükséges magzati életkort. A családnak van némi megtakarított pénze, tegyük fel, hogy húsz millió forint. A lakás, melyet megvásárolnának, negyven millióba kerül.

Ami azonnal szóba kerülhet – hiszen a feltételek adottak – a CSOK. Amennyiben új építésű lakást vásárolnak, akkor az összeg, melyet jelen helyzetükben megkaphatnak, nem kevesebb, mint tízmillió forint, ráadásul – mint tudjuk – ez állami támogatás, tehát nem kell visszatéríteni.

Mi egyéb lehetséges még?

A másik lehetőség, mely – a CSOK mellett is – rendelkezésükre áll, az pedig a babaváró hitel. Itt kölcsönről beszélünk, tehát visszafizetni majd kötelességünk lesz, noha kamat szempontjából a legjobb választás. Esetünkben már úton van a gyermek – kvázi be vagyunk biztosítva. A családnak már két gyermeke van, tehát a harmadik érkezésekor a babaváró hitel automatikusan kamatmentessé válik. A hitelt pedig még a harmadik gyermek megszületése előtt megkapják.

Ezen túl is van lehetőség?

Nos, igen. Ugyanis a fenti két államilag támogatott megoldás (CSOK támogatás és a Babaváró hitel) mellett járhat még áfa visszatérítési támogatás is a családnak. Visszaigényelhetik majd a megvásárolt lakásra kifizetett adót. Ezen felül még illetékmentességet is kihasználhatnak, mely szintén akár milliós megtakarítás is lehet. Nem beszélve arról, hogy ezek mellett a kedvezmények mellett természetesen felvehet a család „sima” lakáshitelt is, tovább csökkentve a hirtelen kiadásokat.

Láthatjuk, van lehetőség bőven, és érdemes kihasználni, amíg erre lehetőség van. Persze erősen ajánlott egy hitelszakértő, pénzügyi tanácsadó segítségét igényelni, hiszen a személyre szabott konstrukciók közül a legjobbat megtalálni egészen biztosan hozáértő szakember tudja.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!