Mennyit taksál egy garázs manapság?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Mennyit taksál egy garázs manapság?

Garázs. Jól látható, hogy a lakáspiacon a helyzet szinte naponta változik. Vagy így, vagy úgy, de szinte valóban minden héten valami új meglátásra késztet bennünket az információáradat és a lehetőségek latolgatása mindannyiunk számára adott.

Mi a helyzet az autók tárolásával?

Ami jelenleg szilárdan állítható, hogy a garázsok iránti kereslet elég nagy ütemben emelkedik, ahogy az néhány ingatlaniroda felméréséből is remekül kiolvasható. A tavalyi évben már elkezdődött az érdeklődés fokozódása és a mostani év közepén sem változott az igény a gépjárművek „otthona” iránt. (A korona vírus járvány okozott persze az elmúlt években erős visszaesést az érdeklődésben, mára azonban más a helyzet.)

Garázs mit jelent ez az árak vonatkozásában?

Nos, természetesen áremelkedést. Nő a kereslet, csappan a kínálat, az árak pedig nyilván magasabbak lesznek, ez teljesen természetes az ingatlanpiacon (is).

Először a fővárosi áraknak néztem utána, vidéken nyilván más a helyzet, de azt gondolom arányaiban ott is tapasztalható némi emelkedés. Budapesten a drágább régiókban – például Budán – a legmagasabbak a garázs árak. Itt nem restellnek elkérni hatmillió forintot is egy átlagos méretű garázsért. A többi kerületben nagyjából négy, négy és fél-, öt millió forint körül vásárolhatunk egy hasonló paraméterekkel rendelkező épületet autónk tárolására.

Vidéken is aranyárban vásárolhatunk?

Nos az ország vidéki városaiban nem látok akkora különbséget a korábbi évekhez képest a garázsárakban és nyilván olcsóbban vásárolhatunk átlagban – mint Budapesten. Ez abból adódik, hogy jóval több a garázs, illetve a garázsépítésre alkalmas terület is. Egy átlagos városban három millió forintért már hozzájuthatunk egy átlagos garázshoz, de természetesen vannak ötmillió forint feletti építmények is. Az árnövekedés mértéke körülbelül tíz százalék lehet, de nehéz megsaccolni. A garázsok „felszereltsége” – értem ez alatt például az aknával is rendelkező helyiséget – is nagyban befolyásolja az árat, no és persze az is, hogy mennyire van távol a városközponttól. Az sem mindegy – ez a fővárosra is igaz persze -, hogy különálló a garázs, mélygarázs, vagy csak egy úgynevezett fedett tároló az építmény, és milyen az adott területen a parkolási lehetőség.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!