Menjünk biztosra

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Menjünk biztosra?

Menjünk biztosra: A tavalyi év ingatlanpiacát  – vevői oldalon – nagyjából a lassú fontolgatás jellemezte. A kereslet csökkenése persze nem feltétlenül növeli meg a kínálatot, mégis úgy tűnt, a tavalyi évben valami ilyesmi történt.
Ami az év utolsó néhány hónapját jellemezte, azt mondhatjuk, hogy jelentős érdeklődés növekedés volt tapasztalható, ami meglehetősen növelte a piaci forgalmat.
Megfigyelhető volt, hogy az érdeklődők nagy részben azok voltak, akik a CSOK-ból az idei évben már kiszorultak volna, így próbáltak lépni még az utolsó pillanatban.
A másik érdekesség, hogy az idei – 2024 – évben CSOK PLUSZT igénylők nagy része már a tavalyi – 2023- év végén lefoglalták a megvásárolni kívánt ingatlanaikat, mégpedig előszerződésekkel. Ebben a tekintetben egyes ingatlan irodák beszámolói alapján, rekordok is dőltek.

Menjünk Biztosra: Mi és hogyan alakul az idei évben? Vajon további pörgés lesz tapasztalható az ingatlanpiacon?

Felméréseim alapján az ingatlanos irodák a tavalyinál határozottan jobb évre számítanak forgalom tekintetében. Véleményük szerint az idei évtől magasabb összegen elérhető babaváró hitel, és a CSOK Plusz szintén kamattámogatott hitel jó hatással lesz a vásárlói szándékra. Arról nem is beszélve, hogy a kamat is alacsonyabb lett a lakáshitelekre vonatkozóan, a plafon maximalizálva van. Akik tehát eddig halasztgatták a lakásvásárlást – például az árak csökkenésére vártak – valószínűleg idén már nem halogatnak. A lakások, házak árai ugyanis nem, vagy csak csekély mértékben és helyen lettek alacsonyabbak.  A befektetők pedig, akik bérbeadás reményében vásárolnának, szintén megjelenhetnek a kedvező feltételeknek (is) köszönhetően.

Mindkét „oldalon” érdeklődés tapasztalható

Úgy a vevők, mint az eladók is nagyobb érdeklődést mutatnak az idei évben érvénybe lépett CSOK PLUSZ irányába, ez tehát élénkíteni fogja a keresletet. Vannak olyan települések, ahol a tavalyi évben igen jelentősen emelkedtek az ingatlanárak, és nem várható továbbra sem csökkenés. Noha néhány városban már épp, hogy csak kifizethető egy-egy ingatlan, az árak minden valószínűség szerint maradnak, nem fognak lecsökkenni.

Albérletek – ahol szintén egekben az árak

Szinte mindenütt, de főként a fővárosban és az egyetemi városokban elérték az albérletek árai is a kritikus határt, feljebb már szinte elképzelhetetlen emelni. Még azok a diákok (pontosabban leginkább a szüleik) sem tudják lassan megfizetni, akik többed magukkal laknak egy bérleményben.

Nos, ez az év is jól kezdődik. Kíváncsian várjuk a folytatást!

Mészáros Ferencenjünk biztosra.
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!