Magyarország lakossága szinesedik

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Eddig nem tapasztalt mértékben színesedik Magyarország lakossága

Magyarország lakossága szinesedik!
Számos alkalommal írtam már – és valószínűleg még fogok is – az ingatlanpiac alakulásáról.

A jelenlegi helyzet az, hogy az elmúlt évben több, mint 10 százalékkal csökkent a forgalom a lakáspiacon. Ezzel ellentétben viszont a külföldi állampolgárok magyarországi orientálódottsága nagymértékben nőtt.

Mit jelent ez?

A tavalyi évben – a Központi Statisztikai Hivatal felmérései alapján tájékozódtam – kevesebb, mint 140 ezer ingatlan került eladásra hazánkban. Ennek egészen nagy része, majdnem tízezer ingatlan külföldi állampolgárok kezébe került. Ez a szám – noha nem tűnik olyan magasnak elsőre – jóval meghaladja a korábbi évek rekordjait.

Mi lehet az oka a hirtelen nagy érdeklődésnek?

Személyes véleményem erről az, hogy a forint – sajnálatos módon – igen „gyenge” jelenleg, ebből következően a magyarországi ingatlanok meglehetősen kedvező áron elérhetőek a külföldiek számára. E mellett fontos szempont lehet az egyre növekvő munkahelyek száma is hazánkban.

Mely „réteg” számára kecsegtető a magyarországi élet a vásárlások alapján?

Az, hogy az idősebb német korosztály érdeklődik Magyarország – és főként a Balaton – iránt, nem számít újdonságnak egyáltalán, hiszen évtizedek óta kedvelt ország vagyunk számukra. Ez az érdeklődés nyilván megmarad évről, évre. Az viszont már jóval különösebb, hogy a szlovák „nemlétező határ” mellől is igen sokan telepednek le a magyar oldalon. Ők már nem is albérletre fókuszálnak, ha esetleg munkájuk kötné őket Magyarországra, hanem rögtön meg is szeretnék vásárolni nálunk az ingatlanokat.

Ám, ha jobban megnézzük, akkor nagyjából el is vethetjük a fent említett munkahelyi tényezőket – a szlovákiai embereknél is -. Hiszen láthatóan az idősebb korosztály (hatvan év felettiek) a lelkes vásárlóközönség közülük is a magyarországi ingatlanok tekintetében.

Akik szintén hosszú távra terveznek Magyarországon

Akik természetesen szintén szóra érdemesek a külföldi lakásvásárlók közül, azok a kínai emberek. Ők persze már jó pár éve rendszeres vásárlónak számítanak, és ezt a tendenciát úgy tűnik nem törték meg a tavalyi évben sem.

Mi van a hazánkat már korábban elhagyó magyarokkal?

Érdekességnek számít, hogy az évek óta külföldön élő/dolgozó magyar állampolgárok is figyelemreméltó érdeklődést mutatnak a hazai ingatlanok iránt. Vélhetően a későbbi otthonteremtés és/vagy befektetés céljából.

Színesedik tehát az ország, ami a lakosságot illeti, nem tudni, hogy ez a direktíva meddig lesz megfigyelhető. Minden esetre ma ez a helyzet nálunk.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!