Lakásválasztás Budapesten

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Lakásválasztás Budapesten

Lakásválasztás Budapesten

Nos, erre a kérdésre van egyáltalán megfelelő válasz? Természetesen létezik jó válasz, de csak abban az esetben, ha igényeinket vesszük figyelembe. Akkor viszont nagyon is!

Akár saját lakás megvételéről, akár albérletről beszélünk, mindenképp érdemes a legmesszemenőbbekig figyelembe venni szokásainkat, életvitelünket és persze anyagi lehetőségeinket. Erről is sokat beszéltünk már, hogy a lakás vételára – bérleti díja egy dolog. A másik dolog viszont, amit sokan nem is vesznek prioritás szinten számításba az a lakás havi költsége. Pedig is lényeges szempont kell, hogy legyen, nem csak mellékes információ. A lakás rezsije egy életen át végig kísér bennünket, ha abban az ingatlanban kívánunk maradni.

Mindezeket figyelembe véve nézzük meg a kínálatot! Lakásválasztás Budapesten.

Milyen lakástípusok közül válogathatunk?

Az egyszobás lakás, vagyis a garzon az egyik legkedveltebb és legfelkapottabb típus az albérletek terén. Főként abban az esetben, ha még galériával is rendelkezik. A belvárosban erre rengeteg régióban van is lehetőség, hiszen a régi (polgári) lakások általában igen nagy belmagassággal rendelkeznek. Tehát jóval könnyebb kialakítani a galériát, így jelentősen megnövelhetjük életterünket. Az egyszobás lakásoknak ráadásul – egy- két kivételtől eltekintve – alacsonyabb is a bérleti díjuk, és persze a vételáruk is. (Most eltekintünk a helyrajzból adódó árkülönbségektől.)

A következő típus a másfél, illetve kétszobás lakás. Ez a fajta ingatlan talán a legnépszerűbb, hiszen egy, két vagy akár három fő részére is ideális választás. Egy-két kisebb csemetével pár évig kényelmesen elférünk, ha nincsen jelenleg nagyobb lakásra pénzünk. E mellett pedig viszonylag baráti áron alakíthatunk ki magunknak megfelelő életteret, kellemes környezetet.

A három – vagy ennél több – szobával rendelkező ingatlanok már természetesen magasabb áron és persze magasabb havi költséggel birtokolhatóak, akár a bérleti díjat, akár a vételárat vesszük számításba. Ezeknek a lakásoknak a többségében viszont kellemesen elfér egy négy, sok esetben öt fős család is úgy, hogy lehetőségünk van egy felnőtt hálószobát is kialakítani, külön a gyermekektől, illetve meghagyva a nappalit funkciója szerinti helyiségnek.

Az erkélyes lakások igen nagy előnnyel bírnak, főként a mostani – járványos – helyzetben, hiszen közel kerülhetünk a természethez, levegőn tartózkodhatunk saját otthonunkban is, noha a mozgásigényünk nem feltétlenül van ezzel megoldva. Mégis növeli a teret és némi szabadságot nyújt a hétköznapokon. Vannak,akik beépítik, vannak, akik csinosan berendezik, ki-ki igénye és életstílusa szerint.

Panel vagy nem panel? Ez is kérdés…

Budapesti viszonylatban találhatunk tehát bármilyen lakást, némi keresgélés után, mely kiválasztásakor nyilván az anyagi hátterünk is korlátok közé szorít bennünket. Minden esetre egy tégla lakás egy társasházban némileg megnöveli a vételárat, több okból is, erről írtam nemrég megjelent könyveimben.

Azt is érdemes fontolóra venni, hogy a házban, ahol a lakást meg kívánjuk venni, hány lakás, hány emelet van, és van-e lift az ingatlanban. Noha most még könnyen megy a járás és csábító lehet egy negyedik emelet is, a korunk előrehaladtával egy lift nélküli, magasan lévő lakás sok kellemetlenséget okozhat a későbbiekben.

Most is azt mondom, amit oly sokszor:

A hosszas nézelődés, a türelmes és megfontolt választás, a minden szempontot figyelembe vevő döntés rengeteg bosszúságtól kímélhet meg bennünket. Ráadásul egy hozzáértő és tisztességes ingatlanos segítségének igénybe vétele minden esetben meghozza a várva várt eredményt.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!