Lakást vagy a környéket vásároljuk meg

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Lakást vagy a környéket vásároljuk meg?

Lakást vagy a környéket vásároljuk meg? Örök dilemma, de nem beszélünk róla eleget. Vannak vélemények, melyek a címbéli kérdést egyértelmű igennel válaszolják meg arra vonatkozóan, hogy a környékért fizetünk. Vannak természetesen olyanok is, akik ezt megcáfolni hivatottak. Valójában általában az eladók, akik egy „nem túl jó régióban kínálják – nem mellesleg- ,horror áron ingatlanjukat.

A hétköznapi ember számára azonban igen csak elgondolkodtató a kérdés és nem igen tudunk határozottan állást foglalni egyik vélemény, nézőpont mellett sem száz százalékig. Hiszen a felállított szabályok is többek között arra valók, hogy kitérjünk előlük. A fix meggyőződés mögött is mindig áll legalább egy fix ellenvélemény.

Tegyük fel, van egy nagyon kedves, korszerűen kialakított, teljesen felújított lakás, ami egy – fogalmazzunk finoman – nem túl kedvelt, nem túl biztonságos és valljuk be, nem túl szép környéken. Aztán van egy másik lakás, melyből gyönyörű ugyan a kilátás és a környék ennek megfelelően kiváló és kedvelt, biztonságos és csendes. A lakás maga viszont lepusztult, szinte mindent cserélni kell benne, a felújítás milliókat emészt fel, ha belevágunk. Mi lehet fenti esetben a jó döntés? Mit tegyünk, melyiket válasszuk, ha választás elé kényszerülünk, mert mindkét lakás azonos áron van?

Van – e egyáltalán olyan, hogy jó döntés?

Nos, itt jönnek a képbe az úgynevezett szakértők. Minden szerénytelenség nélkül én is – mint értékbecslő – hozzáértő emberként mondok most véleményt, ha úgy tetszik állásfoglalást.

Azt gondolom, hogy ingatlanvásárláskor a legeslegfontosabb szempont igen is a lakás, ház elhelyezkedése. Ezért bizton állítom azt, amit a címben kérdésként megfogalmaztam, hogy tulajdonképpen nem is ingatlant vásárolunk, hanem valójában a környéket vesszük meg – átvitt értelemben persze. Magyarul a környéket fizetjük meg, nem is feltétlenül magát az ingatlant.

Ha lakhatásra vásároljuk

Amennyiben a vásárlás célja a saját otthonteremtés akkor nem is igen kell magyarázni, hogy miért olyan fontos a környék, ahol élünk. Egy otthonba alap esetben haza érkezünk, jelentse ez azt, hogy kellemesen és nyugodtan szeretnénk érezni magunkat, élni mindennapjainkat. Legyen jó a közbiztonság és csendes legyen a környék, legyen zöld övezet is. Ha egy „rossz” környéken veszünk magunknak lakást, számolnunk kell valószínűleg a fenti kívánalmak hiányával, ami hosszú távon – bár még rövid távon is – megkeserítheti életünket. Mindennek nevezhetjük majd, csak nyugodt otthonnak nem, ahová jó hazatérni.

Ha befektetésnek vásároljuk – kvázi kiadásra szánjuk

Ha eleve kiadásra szánjuk megvételkor, jó ha számolunk azzal, hogy – nem túlzás – mondjuk fele áron tudjuk bérbe adni, mint egy hasonló adottságokkal rendelkező, vagy esetleg rosszabb állapotú, ám jó környéken lévő lakást. Ezért aztán elgondolkodtató, hogy ebből a szempontból megéri e most kevesebbet fizetnünk egy szép, ám híresen rossz környéken lévő lakásért.

Amennyiben mégis megvettük, viszont később – vagy mihamarabb – elköltöznénk és eladásra szánnánk a lakást, látni fogjuk, hogy mindenképp ráfizettünk. Hiszen a környék, ahol áruljuk a portékát negatívitást vált ki az érdeklődőből, nem úgy,mint egy – ugyan felújítatlan – de kellemes környéken lévő, potenciállal rendelkező ingatlan. Kvázi – lehet, hogy sikerül eladnunk, de egészen biztosan nem annyiért, mint azt mi szeretnénk, vagy amennyit kinézete és felszereltsége alapján esetleg érne.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!