Lakások ára – mára túlértékeltek lettek

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Valamiben a legjobbak vagyunk Európában!

Lakások ára: A cím mondata igaz. Ettől még savanyú a szőlő. Nem mindegy ugyanis, miben vagyunk a legjobbak. Már eleve az, hogy a legjobbak, kicsit félreérthető, hiszen statisztikát vezetünk ugyan, de sajnos nem a pozitív nézőpontból.

Miről van itt szó valójában?

Nos, arról, hogy a tavalyi év vége hozott számunka – és persze Európai országok mindegyike számára – egy felismerést, de inkább tényt. A lakásárak emelkedéséről van szó konkrétan, ami egész Európában hatalmas mértékű volt. A legnagyobb emelkedés azonban kis hazánkban tapasztalható és most már felmérések is igazolták a tényt. Magyarország vezet a lakásárak növekedésében egész európai szinten. Százalékban is meghatározták, a szám pedig: 267 % (!) 8 évre visszamenőleg.

Lakások ára – mára túlértékeltek lettek

Ami például a fővárosunkat illeti, az egészen biztos, hogy előkelő helyen szerepel azon városok listáján, melyek a legkevésbé megfizethetőek a fővárosok közül, Európát nézve. Mert hát ugye azt senki sem vitatja, hogy a hetedig hely a „lakásdrágasági” listán, eléggé figyelemreméltó.

Vagy inkább szomorú? Mármint a fizetőképes vevők tekintetében egészen biztosan elkeserítő. Az évek alatt a lakások folyamatosan drágultak, így bátran állíthatjuk, hogy azok nagyon is túlértékeltté váltak.  Pusztán a tavalyi évben torpant meg valamelyest az emelkedés, ami viszont példátlan méreteket öltött az azt megelőző években, így mára már a megfizethetetlen kategória lehet a jelzője Budapestnek.

Stop után újra indul az emelkedés

Óvatos jóslatok szerint is az idei év megint melegágya lesz a lakásárak növekedésének, és talán nem túlzás azt mondani, hogy év végére oda juthatunk, hogy a 2015-ben vásárolt lakás ára mára a háromszorosa lesz az anno kifizetett összegnek.  A lakások ugyanis az elmúlt nyolc évben már eleve – majdnem 2,7 -szeres dráguláson mentek keresztül. A szakértők szerint a drágulási tempó az idei évben felgyorsulhat.  Ez természetesen nem túl bíztató – azokra nézve legalább is – , akik most szándékoznak saját ingatlant vásárolni. Valamikor márpedig általában megjön az igény a saját lakás megvételére, de mikor, ha nem most?  Az emelkedés ugyanis már tíz éve töretlen.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!