Lakáskiadás – vagy – ha már megvan a baj

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Lakáskiadás – vagy – ha már megvan a baj

Lakáskiadás: A lakáskiadásról már több írásomban és könyveimben is szót ejtettem, hiszen ez minden időben nagyon sok körültekintést igénylő téma.

Amikor arra vállalkozunk, hogy kiadjuk lakásunkat rengeteg dologgal számolnunk kell és az elvárásainkat minden esetben egyértelműen meg kell fogalmazni – és le is írni!

Mi történhet, ha már megvan a „baj”?

Mostanában nem egy ismerősömnél fordult elő a következő helyzet:

Kiadta lakását, méghozzá határozott időre. Amikor a szerződésben foglalt bérlési időpont lejárt, a bérlő nem költözött ki. Felszólítás ellenére sem. Ami még rosszabb, hogy a további ott lakását nem is fizeti, ezért a tulajdonos nem tud bevételt kreálni saját lakásából, ami – teszem fel – biztosította havi megélhetését.

Mit tehet ilyenkor a bérbeadó, milyen lehetőségei vannak ebben a nagyon kellemetlen helyzetben?

A törvény szerint ilyenkor a ki nem költöző volt bérlő önkényes lakásfoglalónak minősül, ami némileg megkönnyítheti a bérbeadó helyzetét. Mégpedig azért, mert nem szükséges bírósági pert indítani, elegendő egy kiköltöztetési kérelmet benyújtani. (Azonban ez az eljárás csakis határozott idejű bérleti szerződés esetén érvényes, illetve annak lejárta után mindössze hatvan napig! Amennyiben lejárt már a hatvan nap, akkor marad a per.)

Előintézkedés

Ahogy már számos írásomban szó volt róla, a közjegyző által aláírt szerződés rendkívül fontos, különösen az ilyen esetek elkerülése érdekében. Ugyanis, ha a bérlő aláírta a „kiköltözési nyilatkozat” -ot, akkor hatóság útján rövid időn belül meg is oldják a jogtalan ottlétet. Nem győzöm hangsúlyozni a közjegyző általi hitelesített bérleti szerződés fontosságát, láthatjuk, miért.

Hova fordulhat a bérbeadó?

A kiköltöztetési kérelmet – megfelelő dokumentumok meglétekor – a bérbeadó a járási bírósághoz nyújthatja be. Ha ez megtörténik, akkor a beérkezéstől számított öt munkanapon belül döntenek a lakás kiürítéséről. A végrehajtó pedig ez három munkanapon belül foganatosítja is, tehát a kiürítési végzést a jogtalan lakásfoglalóhoz eljuttatja, s innentől kezdve neki már csak két nap áll rendelkezésére elhagyni a lakást.

Ha ebben a témában nagyobb tájékozódásra lenne igény, ajánlom megjelent könyveim kézhezvételét!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!