Külföldi nyaraló is opció?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Külföldi nyaraló is opció?

Külföldi nyaraló: Az a szomorú igazság, hogy ma Magyarországon már-már az is luxusnak számít sokunk számára, hogy elmenjünk nyaralni itthon. Az, hogy külföldre menjünk, no az még többek számára lehetetlen. Az pedig, hogy nyaralót vásároljunk, akár itthon, az csak a felső réteg – bármit is jelentsen az – számára lehetőség a pihenés biztosítására.  Egy külföldi nyaraló megvétele pedig majdnem egy varázslattal egyenértékű lett hazánk lakói számára.

E kis bevezető után mégis nézzük, mi van, ha lehetséges?

Vannak azért néhányan, akiknek releváns a mostani írás. Azoknak, akik megtehetnék ugyan, hogy itt Magyarországon nyaralót vásároljanak, mégis inkább külföldre kacsintgatnak, hiszen a tengerpart egy közeli országban sokaknak csábítóbb, mint a magyar tavak bármelyike. Ráadásul úgy tűnik, hogy közel annyiba kerül, vagy csak egy kicsit többe egy külföldi nyaraló, mint egy itthoni.

Külföldi nyaraló, hogyan döntsünk?

Egy ingatlanvásárlás azért rejt magában némi kockázatot – szinte mindig – nem, hogy egy külföldi tranzakció. Ezeknél a vásárlásoknál érdemes még inkább körültekintőnek lennünk, minden oldalról megvizsgálni a dolgot.

Ami még ennél is fontosabb, hogy feltétlenül kérjük ki szakember véleményét és akár egy „kint” élő jogász megtérülő segítségét.

Mi a fontos a pénz mellett?

Ha van is lehetőségünk – anyagiakra gondolok elsősorban – külföldi nyaralót vásárolni, azt is vizsgáljuk meg, lesz e elegendő időnk arra, hogy megfelelően gondoskodjunk róla. A másik, hogy lesz e lehetőségünk egyáltalán arra, hogy érdemi időt töltsünk ott. Hiszen, ahogy azt már több korábbi írásomban is elemeztem, egy ingatlannal mindig foglalkozni kell, ez alól nem lehet kibújni. Igaz ez akkor is, ha távol élünk – gondoljunk csak a fűnyírásra, vagy a ház előtti terület (kötelező) gondozására.

Még egy hazai – otthonunktól távol eső – ingatlan esetében is számolnunk kell az utazással, és az időnkkel, a pénzünkkel, hogy felelősséggel „bevállaljunk” egy plusz ingatlant, melyet fenntartunk. Az egy dolog, hogy a sajátunk az ingatlan és élvezzük ennek előnyeit, az pedig egy másik dolog, hogy kötelességeink is vannak vele. Néha a nyaralóhoz vezető utazás több pénzbe és időbe telik, mintha bérelnénk egy évben párszor egy ingatlant, melyet más gondoz és tart fent helyettünk.

Amennyiben azonban rengeteg a szabadidőnk, illetve munkánk megengedi, hogy akár hónapokig is ott tartózkodjunk, ahol nyaralónk van (homeoffice, stb.) akkor természetesen kiváló lehetőség a kikapcsolódásra, illetve munka mellett is a feltöltődésre. A másik érv a külföldi nyaraló megvásárlásához lehet az is, ha például van az ottani országban valaki, (rokon, ismerős, megbízott) aki megfelelően és biztonsággal gondoskodik az ingatlanról távollétünkben is.

Nagyon fontos

A kiszemelt ingatlan legyen rendezett tulajdonviszonyú, érdeklődjünk a vásárláskor felmerülő (ottani) illetékek után, vizsgáljuk meg a tényleges fenntartási költségeket alaposan, valamint a rendszeresen fizetendő adókat se hagyjuk figyelmen kívül.

Ezért írom mindig, hogy szakember, szakember, szakember. Az ingatlanos, az értékbecslő, az ügyvéd. Ők a mi embereink ebben az esetben is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!