Közös ügyek- avagy a társasház kérdései és válaszai

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Közös ügyek- avagy a társasház kérdései és válaszai

Társasház ban élünk rengetegen ma Magyarországon. Ennek ellenére tulajdonképpen annak szabályairól, vagy egyáltalán ennek valós fogalmáról kevés embernek van pontos információja. Nem igazán tudjuk, hogy valójában milyen jogaink vagy épp kötelességeink vannak, ha ebbe a „lakossági kategóriába” tartozunk, ha lehet így fogalmazni.

Mert bizony vannak kötelességeink, de természetesen jogaink is

A társasháznak is van egy bizonyos „működése”, melynek betartása minden ott élő feladata. A szabályok betartása viszont nem igazán lehet kielégítő, azok ismerete nélkül. Ennek okán ragadtam tollat, hogy a legjobb tudásom szerint ismérvet adjak arról, mit is jelent tulajdonképpen a társasházban élés úgy, hogy az a legkisebb ellenállás nélkül és az általam oly sokat emlegetett nyertes-nyertes pozíció megléte mellett legyen lehetséges.

Először is mit jelent ez a fogalom, hogy „társasház” a paragrafus szerint?

A társasház fogalma egészen pontosan, hogy a teljes ingatlant nézve, egyes épület részek külön-külön tulajdonban vannak. A társasházi ingatlanban viszont vannak olyan épület részek, melyek közös tulajdont képviselnek.

E két csoporton belül is például a lakás, garázs, erkély, pince lehet külön tulajdon, viszont a folyosók, a lépcsőház közös tulajdonban vannak. Az, hogy pontosan melyik tulajdon a közös és melyik tulajdon van egyéni birtokban, azt az alapító okirat foglalja magában. Az alapító okirat ügyvéd általi ellenjegyzett okirat, melyet módosítani csak és kizárólag az összes tulajdonos hozzájárulásával lehet.

Nagyon fontos tudni,hogy milyen módon lehet használni a külön tulajdonú részeket

Például fodrászatot működtethet benne a tulajdonos, de mondjuk éttermet nem. A közös tulajdonban álló részek felhasználására vonatkozóan is vannak szabályok, illetve a házirend is fontos útmutatója a társasházban való együttélésnek. A bizonyos rendszerességgel, vagy épp hirtelen döntéshozatalra megtartott társasházi közgyűlések pedig arra szolgálnak, hogy ott az aktuális teendőket egyeztessék, döntéseket hozzanak, méghozzá szavazással.

Miről szól a házirend?

A házirend számos szabályt foglal magában azzal kapcsolatosan, hogy milyen módon használhatjuk a közös és egyéni tulajdont, mikor végezhetünk felújítási-szerelési munkálatokat, melyek zajjal járnak, hol dohányozhatunk, tarthatunk-e (és milyen fajta) háziállatot lakásunkban, vagy például, hogy bulik, zajjal járó összejövetelek esetén milyen szabályokat kell betartanunk.

A házirend társasházanként természetesen igen eltérő lehet, a lényeg, hogy az abban foglaltak minden lakóra nézve kötelező érvényűek.

Folytatom…..

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!