Közös Költség- avagy a társasház kérdései és válaszai

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Probléma esetén mit tehetünk?

Közös költség elmaradás

Mint tudjuk, az együttélés nem mindig egyszerű, de megfelelő empátiával és persze a társasházi szabályzatnak megfelelő cselekvéssel megelőzhetőek lennének a konfliktusok. Ettől függetlenül nyilvánvalóan felmerülhetnek problémák, melyek megoldása nem is mindig annyira egyszerű. Erre vonatkozik a házirend és annak bizonyos szabályai.

A társasházakban minden egyes lakás (azért írom a lakást, mint fizető, mert egy lakásban természetesen több ember élhet, s ők egy lakásnak számítanak) köteles közös költséget fizetni. A közös költség az esetleges kiadások fedezésére van fenntartva, illetve felhasználva. Ilyen lehet például egy közelgő felújítás, valamilyen közös rész meghibásodásának javítása, ablaktörés, bármi egyéb, melyet közösen kell megoldani. A közös költség mértéke lakásonként változó lehet, mindenki a társasházhoz mért tulajdoni hányad szerint fizet.

Közös költség elmaradása viszonylag gyakori probléma

Első körben a közös képviselő fizetési meghagyást bocsájt a tartozó fél számára, tehát eljárást indít. Az ebben foglalt fizetési határidő lejárta után, ha továbbra sem egyenlíti ki tartozását a tulajdonos, akkor jön a második lépés. Törvény szerint, ha valaki három, vagy annál több havi közös költséggel tartozik, akkor lehetőség van jelzálog jogot terhelni az ingatlanra, melyről mindig a társasházi közgyűlés dönt. Arra is van azonban lehetőség, hogy – bizonyos SZMSZ szabályok alapján – a közös képviselő határoz erről közgyűlés összehívása nélkül. Azonban ekkor is ügyvéddel, ellenjegyzett okirat alapján járnak el. Amikor a tartozást kiegyenlítik, akkor törlik a jelzálogot a lakásról.

Társasházban lévő lakásvásárlás előtt fontos tudni!

Ha valaki társasházban lévő ingatlant szeretne vásárolni, akkor azt tanácsolom, mindenképpen kérjen az eladótól igazolást arról, hogy nincsen tartozása. Ilyen igazolást a közös képviselő állít ki a tulajdonos részére, mégpedig írásban. Amennyiben a megvásárolt lakáson közös költség tartozás van és az már csak a tulajdonos váltás után derül ki, akkor sajnálatos módon jogainkat már csak bírósági úton, hosszas pereskedéssel tudjuk érvényesíteni. Ráadásul nem is egyértelmű és nincsen egyértelmű gyakorlat a tekintetben, hogy a tartozást kinek kell kifizetni.

Mit tehetünk, ha a közgyűlésben hozott határozattal nem értünk egyet?

Abban az esetben, ha érzésünk szerint egy közgyűlési határozat saját részünkre hátrányos döntést hozott, mindig van lehetőségünk bírósághoz fordulni. Egyetlen egy feltétel van, hogy kettő hónapon, azaz hatvan napon belül sérelmünknek hangot adjunk – jelesül hatvan napon belül adjunk be keresetet a döntés ellen. Minden társasház működésének a felügyeletét törvényileg a jegyző látja el, s ellenőrzi, hogy az okiratok és -például a közgyűlés határozata jogszabályba nem ütközik-e. Amennyiben igen, akkor tehát a helyileg illetékes jegyzőhöz kell fordulnunk sérelmünk orvoslása tekintetében, aki tovább dönt a szükséges intézkedésekről, ami akár per indítása is lehet.

Folytatom…..

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!