Közös használati jog

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Mit jelent a közös használati jog megosztás fogalma?

A tiéd, vagy csak megosztva használod?

Közös használati jog. A Földön élő emberek nagy része úgy tervezi életét, hogy saját ingatlanban éljen. Legyen az egy lakás, vagy akár egy családi ház, a lényeg, hogy a sajátja legyen az ingatlan. Persze – ahogy azt már egy korábbi cikkemben is írtam – van számos hely a világon, ahol erről teljesen más nézőpontból tekintenek és egyáltalán nem törekednek saját tulajdonra. Vannak, akik inkább egész életükben bérleményben élnek, s ezzel a mozgásterük jelentős mértékben nagyobb. Most azonban beszéljünk arról, mi van akkor, ha valaki saját tulajdont szeretne, ám a kiszemelt ingatlan közös használati joggal bír.

Érdemes megvásárolni, vagy jobb, ha lemondunk róla? Mit jelent a közös használati jog?

A közös használati jog azt jelenti, hogy az adott terület, ahol valaki él nem teljes egészében a saját tulajdona. Legyen szó ingatlanról, vagy telekről, melyen az adott ház szerepel. (Több ház közös telken.)

Természetesen szerződés van az osztatlan közös tulajdonú lakóingatlanról, ez alapkövetelmény. Ez a használati szerződés pedig teljes körűen tartalmaz minden olyan információt, mely arra irányul, hogy mely tulajdonos, mely részét használhatja közösen, illetve melyek azok a részek, melyeket kizárólagosan csak az adott tulajdonos birtokolhat – használhat.

A szerződés létfontosságú

A szerződés természetesen ügyvéd által írt és ellenjegyzett megállapodás, melyet minden esetben el kell készíteni az osztatlan – közös tulajdonjoggal bíró ingatlanok esetében, hiszen ezek az ingatlanok egy azonos helyrajzi számon vannak feltüntetve. Szerződés melléklete minden esetben egy térkép, melyen minden kétséget kizáróan és egyértelműen látható minden – a tulajdonostársak által használt – terület.

Érvényes megállapodás hiánya

Ahogyan azt fentebb írtam, az ügyvéd által ellenjegyzett szerződés teljes mértékben hiteles és érvényes. Természetesen kivétel nélkül, minden tulajdonosnak alá kell azt írnia. Amennyiben az egy helyrajzi számon szereplő ingatlan, vagy telek megosztására nincsen szerződés, komoly problémákra számíthatunk.  Például arra, hogy egy esetleges jelzáloghitel felvétele esetén a kölcsön igénylésekor az összes tulajdonost be kellene vonni a tranzakcióba. Ez azért elkerülhetetlen, hiszen szerződés hiányában nem tudható, hogy a leendő adós mekkora hányadban használhatja a közös területeket.

Ezért aztán manapság már – szerencsés esetben – az építés előtt gondoskodnak a megfelelő megosztási szerződés megírásáról. Így értékesítéskor már feltűntetésre kerül a közös tulajdonrész.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!