Költözz tudatosan – készülődj okosan

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Költözz tudatosan – készülődj okosan!

Költözz tudatosan – készülődj okosan!

Bár kis hazánk lakossága nem feltétlenül tartozik az évente költözők táborába, mégis manapság talán gyakoribb a lakásváltás mint a korábbi évtizedekben. Ennek számos oka van, amibe most bővebben nem mennék bele, az majd egy másik cikkem témája lesz.

Amiről most írni fogok az inkább néhány jótanács lesz azoknak, akik éppen költözés előtt állnak. Nem kis dolog otthont váltani, nem csak a régi környezetünk elhagyása okán, de azért is, mert sok a tennivaló is a lelki dolgok mellett.

Költözés előtt azt sem tudjuk hol áll a fejünk – csak, hogy egy régi szlenggel éljek – és néha nem is sejtjük előre, mennyi elintéznivalónk lesz a költözés kapcsán. Vannak ugyanis dolgok, melyeket mindenképp meg kell tennünk, ha tetszik, ha nem. Mert költözünk!

Amikor már tudjuk hova, mikor, de kivel?

Az egyik égető kérdés, hogy ki fog minket költöztetni. Ha mondjuk albérletből albérletbe költözünk és mindkét lakás bútorozott és gépesített, akkor a személyes tárgyainkon, ruháinkon kívül nem sok dolgot kell összeszedni. Azonban, ha rendelkezünk saját ingósággal, akkor költöztető céget is szereznünk kell. (Kivéve, ha szerencsések vagyunk és barátokkal meg tudjuk oldani.) A költöztetőt már érdemes hetekkel az esemény előtt megkérdezni az időpontról és a felmerülő költségekről. Méghozzá pontosan, hogy ne legyenek meglepetések végelszámoláskor.

Költözz tudatosan – készülődj okosan

A másik fontos dolog, hogy rokonainkat, ismerőseinket is értesítsük a lakhely változtatásunkról, akinek szeretnénk, adjuk meg címünket. Itt jön képbe a hivatalos része a dolognak, hiszen a címváltozásunkat a hatóságnál is be kell jelentenünk. Ezzel együtt persze nem árt már időben (!) leveleinket, értesítéseinket is átirányítani új lakhelyünkre. Továbbá fontos, hogy jelenleg igénybe vett és továbbra is igényelt szolgáltatásainkról érkező számláink is az új címünkre érkezzenek.

Dobozolunk, dobozolunk…

Költözés előtt már pár héttel szerezzük be a jól ismert „dobozainkat”, melyekbe tárgyainkat biztonsággal be tudjuk csomagolni. Akinek nincs ötlete erre, ajánlom a bevásárlóközpontokat, ahol készséggel állnak rendelkezésünkre kartondoboz ügyben, már csak azért is, mert nem nekik kell eldobni a hulladéktárolókba.

Ha a dobozokat felcímkézzük, nagyon sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat kipakolásnál, és időt nyerhetünk a rendszerezéssel. (konyha,könyvek,fürdő,iratok, stb.)

Remek alkalom a szanálásra

Ha már egyszer költözünk, nagyon jó lehetőség lehet megszabadulni olyan tárgyainktól, melyek már semmilyen fontos célt nem szolgálnak és nem is tartoznak féltve őrzött emlékeink közé. A „még jó lehet valamire” típusú dolgok, melyek évek óta nem kerültek elő, valószínűleg az új otthonban is csak a helyet foglalnák.

A költözésnek nem kell feltétlenül agyvérzés közeli állapotnak lennie, lehet kényelmes és kellemes, új reményekkel teli várakozás is, jó társaságban! Legyen így!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!