Kölcsön, Hitelkavalkád – második rész

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Kölcsön, Hitelkavalkád – második rész

Kölcsön: Javaslom, folytassuk az előző témát, mégpedig a személyes tanácsaimmal, ha hitelfelvétel előtt állunk. Ahhoz, hogy valóban ne legyen üröm az örömben, mindenképpen össze tanácsos hasonlítani a különféle hiteleket,  méghozzá azok feltételeire vonatkozóan.

Különféle megoldások – hirtelen anyagi krízis esetére

Léteznek olyan fogyasztóbarát kölcsönök, melyek már néhány százezer forinttól elérhetőek. Viszont olyan hitelek is megjelennek, melyek milliós tételtől kezdődnek, mármint a fogyasztóbarát jelzőt kapó konstrukciók körében. Az is fontos, hogy a futamidő (visszafizetési időintervallum) tekintetében is vannak hatalmas eltérések, illetve a teljes hiteldíj mutató (THM) vonatkozásában szintén.

Lényeges különbségek a személyi kölcsön és a jelzáloghitel tekintetében

Ahogy a jelzáloghitel nevében is szerepel – mindenképpen szükség van a kölcsön felvételéhez ingatlanra, mely biztosítékként szolgál a banknak, ha fizetésképtelenné válnánk. A személyi kölcsön viszont fedezet nélkül is igénybe vehető, ebből következik, hogy jóval nagyobb kockázat a bankok számára. Az igénylehető összeg utóbbi esetben tehát kevesebb, a kamat viszont –  a kockázatvállalás miatt –  jóval magasabb.

Az igénylő számára jó hír, hogy ebben az esetben a folyósítás időtartama kevesebb, mint a jelzáloghitel esetében, illetve mentesül a – hitelfedezetnél szükséges – további dokumentumok költségektől is. Ilyen lehet például az értékbecslés, vagy a földhivatali dokumentumok, illetéket kifizetése.

Ki kaphat személyi hitelt-kölcsönt?

Mindenek előtt a havi, fix, bejelentett jövedelmünk a lényeges, ráadásul határozatlan idejű munkaviszony is feltétel. Aki az „adós listán” szerepel, egészen biztosan kiesett a szórásból, ez természetes. Szükség lesz továbbá három havi bankszámla kivonatra, illetve néhány banknál munkáltatói igazolást is kérnek. Feltétel természetesen a magyarországi bejelentett lakcím, büntetlen előélet és persze nagykorúság.

Mennyi az annyi?

A hitelösszeg teljes egészében szabadon felhasználható, ahogy már említettem, tehát nem kell elszámolnunk arról, hogy mire költöttük. Összege nyilvánvalóan bankonként változik, ám már viszonylag alacsony, akár kettőszázezer forint is igényelhető. A maximum felvehető forint pedig általában tíz millió, vagy ennél valamennyivel kevesebb. A személyi hitelnél is lehetőség van adóstárs bevonására, ennek feltételeit a bankok részletesen közlik igényléskor. Fontos még tudni, hogy a személyi kölcsönök fix törlesztő-részletűek, tehát ez a visszafizetés végéig nem változik. Így viszont némiképp magasabb kamattal indulnak, mint más konstrukciójú, változó kamatozású hitelek. Előny viszont, hogy a fix részletfizetés miatt kiszámíthatóbb a jövőre nézve.

Vállalkozó, vagy GYES-en lévő, illetve nyugdíjas kaphat hitelt?

Igen, vannak a vállalkozók, akik szintén igényelhetik a személyi hitelt, amennyiben egy teljes lezárt üzleti évük van, s erről birtokukban van egy igazolás a NAV-tól.

A GYES-en lévő kismamák sajnos nem igényelhetnek személyi kölcsönt, mert ez a juttatás nem számít munkaviszonyból származó jövedelemnek. Ez csak másodlagos jövedelem, amit maximum beszámíthatnak a rendszeres jövedelem mellé.

Kaphat viszont személyi hitelt az a nyugdíjas, aki megfelel a követelményeknek. Ez általában azt jelenti, hogy bizonyos életkorúnál az igénylő nem lehet idősebb, amikor az utolsó részletet fizeti, illetve jelenleg rendelkezik a biztonságos visszafizetéshez szükséges havi nyugdíj összegével.

Vegyünk fel hitelt, ha az indokolt, ám alaposan tájékozódjunk és mérlegeljünk a jövőre nézve is, mindenkinek ezt ajánlom.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!