Ki és mit fizet bérbeadáskor

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Ki és mit fizet bérbeadáskor?

Ki és mit fizet bérbeadáskor: Nyilvánvalóan sokan rávágják elsőre a választ a kérdésemre. A bérbeadó fizeti az adókat, a bérlő pedig a bérleti díjat és a rezsit. Igen. Valóban így van. Ám az, hogy utóbbi valóban kifizetésre kerül-e, az már egy másik kérdés. Nem árt – ahogy azt már könyveimben is részletesen leírtam – jó előre bebiztosítani magunkat. Mindkét részről!

Remélem, azzal mindenki tisztában van, hogy a lakáskiadás teljes körű bizalmat igényel mindkét fél részéről. Legalább is azzal kapcsolatban, hogy vállalják és teljesítik is (!)a szerződésben foglalt kötelezettségüket. Aki kiadja a lakását nagy rizikót vállalhat azzal, hogy vagyonát és esetleg ingóságait is használatba adja. A bérlő pedig igényli, hogy saját életének minden része rendben legyen.

Ki és mit fizet?

Említettem, hogy ingóságok is szerepelnek – nyilvánvalóan – a bérleményben. Például egy légkondícionáló, vagy épp egy villanybojler, akár bútorok is. Mi történik, ha bármelyik ezek közül sérül, vagy épp teljesen tönkremegy, mi a teendő és ki az, aki felel a károkért anyagi értelemben is?

Törvény mondja ki, hogy magával az ingatlan fenntartásával felmerülő enyhébb volumenű költséget mindig a bérlő viseli. Amit a törvény nem  említ egyértelműen, annak költségei viszont a bérbeadót terhelik. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az együttműködés szabályai érvényesek mindkét félre. Jelesül, ha bármilyen „meghibásodás” történik, azonnal kötelessége a bérlőnek a bérbeadóját értesíteni erről, mégpedig az észleléskor, vagyis a lehető legrövidebb időn belül.

Ennek elmaradása lehetetlenné tenné, hogy a bérbeadó elvégezze az őt érintő beavatkozásokat a kár megszűntetéséhez. Amennyiben ez a helyzet áll fenn, természetesen van arra lehetőség, hogy maga a bérlő végezze (végeztesse) el a szükséges munkálatokat – nyilván a bérbeadó költségére! Ez nagyon fontos.

Kötelesség a bérbeadó részéről

Törvény mondja ki azt is, hogy a bérbeadónak száz százalékosan szavatosságot kell vállalnia azért, hogy ingatlana a bérlő számára a szerződésben foglaltak szerint alkalmas legyen a használatra. Amennyiben a bérbeadó nem végez el olyan munkálatokat, melyek esetleg életet is veszélyeztető hibák esetén szükségesek az büntetést von maga után. Tehát ezeket késedelem nélkül köteles a tulajdonos elvégeztetni.

(Nem közvetlen veszély esetén természetesen egy esetleges időszerű felújítás keretein belül történnek meg a munkálatok, javítások.)

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!