Jogtalan lakásfoglaló

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

jogtalan lakásfoglaló Ki aludt az ágyacskámban?

Jogtalan lakásfoglaló – avagy kik azok a „jogtalan lakásfoglalók”?

Sok fajta rémálmunk van, képtelenség lenne mindegyiket felsorolni, ahány ember, annyi rejtett félelem. Én a mostani írásomban egy sokak által rémálomnak tartott helyzetről beszélek. Jelesül arról, mi történhet, ha üresen álló ingatlanunkba kéretlenül „beköltözik” valaki.

Mit is jelent ez a fogalom – ingatlanfoglaló – amennyiben ez a szó nem főnév, hanem egy személy a megnevezés tárgya.

Az ingatlan elfoglalása egészen pontosan azt jelenti, hogy az ingatlant tulajdonosának engedélye nélküli használja valaki. Ez történhet úgy, hogy egész egyszerűen beköltözik egy üresen álló ingatlanba, vagy az ingatlan birtoklására vonatkozó megállapodásokat figyelmen kívül hagyja. (Például egy bérleti szerződés lejárta után jogtalanul tovább tartózkodik a bérleményben.)

Tényleg létezik jogtalan ingatlanfoglaló?

Sajnos igen, és nem is gondolnánk, hogy mennyi.

Számos példa és élethelyzet is kvázi „indokolhatja” ezt a cselekedetet, noha természetesen törvénytelen. A foglaló általában igen nehéz helyzete miatt dönt jogtalan tette megvalósításához – ami persze az ingatlan tulajdonosát egyáltalán nem vigasztalja. Az ingatlan foglaló végső megoldásként indokolja általában jogtalan ottlétét, hiszen nehéz anyagi helyzetben van, és nincs lehetősége megfelelő lakhatást biztosítani magának.

Ez igen sajnálatos helyzet, de ettől még az ingatlan foglalása jogtalan cselekedet és természetesen számos hatósági- és anyagi következménnyel járhat.

Helyzet és következmény

Az ingatlan jogtalan elfoglalásának tehát súlyos következményei lehetnek. Ráadásul nem csak nem csak a nem kívánatos foglalóra, hanem az ingatlan jogtulajdonosára nézve is. Mit értek ez alatt?

Nézzük csak meg, a tulajdonos oldalát, aki el szeretné adni az ingatlanát, ám abba jogtalanul beköltözött valaki. Vagy egy másik példa, ha egy bérlő lakik jogtalanul az ingatlanban, egy lejárt szerződés után és nem is fizeti a bérleményt, így másnak kiadhatatlan a lakás.

Az ingatlan értéke jelentősen csökkenhet egy „potyautassal”, illetve az ingatlan tulajdonosának anyagi nehézségei is lehetnek, ha az „ingatlanfoglaló” nem fizet.

Az ingatlan jogtulajdonosának jogában áll lépéseket tenni az ingatlan foglaló eltávolítására és a megfelelő kártérítés megszerzésére. Ám ez idő, és ahogy az angol mondja Time is money. Nem beszélve a sok-sok bosszúságról, ami a jogi út szükségszerű velejárója sajnos.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!