Ingatlanvétel előtt hat – plusz két jó tanács

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Ingatlanvétel előtt hat – plusz két jó tanács

Családi házat szeretnél?

Ingatlanvétel: Családi ház kiválasztásakor számos szempontot érdemes figyelembe venni. Az alábbiakban felsorolok néhány fontos szempontot, melyek reményeim szerint, segíthetnek a döntésben. Ezek – úgymond csak – címszerű ötletek, melyekről bővebben is olvashatunk nemrégiben megjelent könyveimben.

Elhelyezkedés és környék:

Fontos szempont az ingatlan elhelyezkedése. Gondold át, hogy milyen környéken szeretnél élni, milyen infrastruktúrára van szükséged (iskola, munkahely, üzletek stb.) és milyen közlekedési lehetőségek vannak a közelben.

Méret és elrendezés:

Az ingatlanvétel lehet, hogy egy életre szól, ezért fontold meg, hogy mekkora házra van szükséged, hány családtagod van, kivel szeretnél együtt élni esetleg a későbbiekben. Gondolj a szobák számára, a nappalira, a konyhára, valamint a kényelmi helyiségekre (mosókonyha, raktár stb.). Az elrendezés is fontos: olyan kialakítású házat válassz, amely megfelel a szükségleteidnek és életmódodnak.

Állapot és karbantartás: Figyelj az ingatlan állapotára és karbantartási szükségleteire. Ha nem szeretnél – vagy nincsen lehetőség – azonnal rengeteget költeni felújításra, válassz olyan házat, amely jó állapotban van, vagy csak minimális javításokra van szükség.

Kert és udvar: Ha fontos számodra a kültéri tér, különös figyelemmel nézd meg az ingatlan kertjét vagy udvarát. Mérlegeld, hogy elegendő terület van-e a gyerekeknek, a kertészkedésnek vagy a kerti szórakozásnak.

Biztonság és infrastruktúra: Fontos szempont a környék biztonsága és az infrastruktúra. Érdeklődj a bűnözési ráta és a biztonsági intézkedések felől. Továbbá gondolj a közelben található közszolgáltatásokra!

Energiahatékonyság: Érdemes megfontolni az ingatlan energiahatékonyságát, különösen a mai világban, gondolni a magas energiaárakra!

Kérdezd meg az eladót a ház energiafelhasználásáról, a szigetelés minőségéről, az ablakokról és a fűtési rendszerről.  Már nem csak hosszú távon takaríthatsz meg pénzt  a rezsi költségein.

Tulajdoni lap

Tulajdoni lapot több alkalommal is  bárki lekérhet akár díjmentesen, amennyiben van személyes ügyfélkapuja, méghozzá pillanatok alatt.

Amikor ez megtörténik, akkor bármilyen mondat, ami a legkisebb bizonytalanságra ad okot az ingatlannal kapcsolatban, vagy kérdést vet fel bennünk, érdemes arra, hogy átvizsgáljuk, illetve hozzáértő segítségét vegyük igénybe és tisztázzuk kételyeinket. Gondolok itt a beépítési lehetőségekre, esetleges terhekre, vagy épp szolgalmi jog bejegyzésére, vagy bármilyen tilalomra.

Ingatlanvétel árverésen

Sokan hajlandóak – főleg az ebben már gyakorlott „vásárlók” éveket is várni arra, hogy a végrehajtó által árverésre bocsájtott ingatlanok közül valamelyikre „lecsaphassanak”, természetesen igen alacsony árat remélve. Böngészik az árverési hirdetményeket és így próbálnak ingatlanhoz jutni.

Ha ilyesmiben gondolkodnánk, akkor nagyon fontos, hogy a kifüggesztett hirdetményt nagyon alaposan olvassuk el, és még fontosabb, hogy a benne szereplő tartalmat helyesen értelmezzük. Fontos ugyanis, hogy az ingatlan üres, vagy lakott-e, van-e rajta haszonélvezet, vagy esetleg – árverés esetén igen gyakori –  terhek, hitel, van e az ingatlanon. Kiemelten fontos, hogy az ingatlan hány százaléka az, ami árverésre kerül!

Mind, mind olyan információ aminek hiánya az álmot hirtelen rémálommá változtathatja

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!