Ingatlanpiac – azért a vevő az ÚR!

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Ingatlanpiac, azért a vevő az ÚR!

Ingatlanpiac – ahogy számos egyéb vásárlási tranzakció előtt is – létező dolog az alku. Sőt, nem is ritka. Rengetegen – ha nem mindenki – eleve úgy állapítják meg az eladási árat, hogy abban az alku lehetősége is benne van. Sokan fel is tűntetik a hirdetéseikben az alku lehetőségét.

Mennyi alkuval „számolhat” a potenciális vásárló?

Ami az alku mértékét illeti, a tavalyi évben enyhén csökkenni látszik. Mégis, az idei első negyedévben eladott ingatlanoknál az alku igen is jelen van, méghozzá legalább nyolcvan százalékban érvényesítésre is kerül. A felmérések azt mutatják, hogy az alku mértéke legalább 7 százalék, ez országos szinten értendő.

Licit, mint lakásvásárláskor felmerülő „lehetőség”

A licit megjelenése sem újszerű az ingatlanpiaci értékesítési formák között. Érdekességnek az számít, hogy egyre gyakoribb a megjelenése, ezt bizonyítja az a tény, hogy a licitálók aránya még emelkedett is a tavalyi év azonos időintervallumához képest, méghozzá a duplájára.

Ingatlanpiac: vevők irányítanak

Azzal együtt, hogy az alku és a licit nyilvánvaló része az ingatlanpiacnak, bátran állíthatjuk, hogy a mai napig a vevők azok, akik „hatalmi pozícióban” vannak ingatlanos tranzakciók során. Ennek nyilvánvalóan számos oka van.

A kereslet növekedése ellenére is a vevő az úr

Idén a korábbiaknál kedvezőbbnek mutatkozó hitelkonstrukciók miatt, és a kamatok viszonylagos alacsony szintjének következtében a vevők hajlandósága az ingatlanvásárlásra megnövekedni látszik. Az új otthonteremtési támogatások is kedvet adnak a saját ingatlan megvásárlására, jobban, mint korábban. Ennek ellenére – a Duna House által készült elemzések alapján is – sokkal inkább a vásárlók az irányítóak a vásárlások során. Nyilván ez a tény csak azokra a tranzakciókra támaszkodik, melyeknél ingatlanközvetítő közreműködését vették igénybe, hiszen az információk így lehetnek csak relevánsak.

A meghirdetett irányárakon – az elemzések szerint – csak alig több, mint 14 százalék vásárolta meg a kiszemelt ingatlant.

Licit és az alku a népszerű

Míg a meghirdetett irányáron megvásárolt ingatlanok száma rohamosan csökken   az alkuval megkötött adásvételi szerződések száma meghaladta a nyolcvan százalékot.

A tavalyi év első időszakához képest a licittel megvásárolt ingatlanok száma idén a duplájára emelkedett. Ami az érdekes ebben, hogy ennek „köszönhetően” a licitálók nagy százaléka (több, mint harminc százaléka) jóval magasabb áron vásárolt magának otthont, mintha alku nélkül a meghirdetett áron vásárolta volna meg, pláne, ha még alkudott is volna.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!