ingatlanos szakember mire képes valójában? második rész

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Ingatlanos szakember mire képes valójában? második rész

Ingatlanos szakember. Előző írásomat folytatva néhány gondolatot szeretnék megosztani olvasóimmal, melyek talán segítenek megérteni a valódi célt, mely a lényege az ingatlanokkal kapcsolatos történéseknek – eladó,vevő és iroda szempontjából.

A cél – véleményem szerint – nem lenne, minthogy ingatlaniroda és ügyfél egyetértésben legyenek, hiszen kizárólag ennek van létjogosultsága ennél fogva értelme is. Mindenkinek érdeke a legmegfelelőbb ár kikalkulálása, a lehető leggyorsabb eladás a felek megelégedésére. Ennyire egyszerű és nem kellene túlbonyolítani.

A megfelelő értékbecslő, aki szakértelemmel és kellő tapasztalattal is rendelkezik, minden pillanatban képben van a valóban reális árakkal.

Fontos lenne végre megérteni, hogy az árat nem az ingatlanos mondja meg. Azt is fontos lenne megérteni, hogy az árat nem is az eladó mondja meg. Érdekes ugye? No, de akkor ki mondja meg, mit ér az ingatlan?

Az ár

Az árat egyértelműen a piac határozza meg. Mégpedig a kereslet és a kínálat nem meglepő hányadosa. Ha magas az ár és azt ennek ellenére, vagy ezzel együtt is megvásárolják, akkor az az ingatlan valaki számára, abban a szent minutumban, pontosan annyit is ér. Elképzelhető, hogy pár évvel ezelőtt ugyan ezt az ingatlant még fele, vagy harmada áron lehetett volna megvásárolni, azonban ma pontosan annyi volt az ára – legalább is a vevőnek – amennyiért megvette.

A másik érdekes dolog pedig az, hogy teljesen más nézőpontból szemléli az árat az eladó és a leendő vásárló is. Ez nem egy bonyolult megállapítás, hiszen nagyon nem mindegy, mely oldalon állunk.

Fentieket figyelembe véve egyértelmű az ingatlanos szakember és az értékbecslő szükségessége a tranzakció előtt. Van létjogosultságuk, szerintem már mindenkinek érthető.

Tény, hogy a mostani helyzetben, mondhatnám úgy is, hogy a mai világban meglehetősen kevesen olyan szerencsések, hogy saját ingatlanhoz jussanak. Ezzel nem kívánok és valójában nem is tudnék vitatkozni. Az ingatlanos szakember feladata viszont még mindig az, hogy összehangolja a vevő és az eladó érdekeit is. Nem titkolt szándékai között saját érdekét is szem előtt tartva jár el úgy, hogy egy nyertes-nyertes pozíciót hozzon létre a szerződés aláírásakor. Magyarul egy valós megoldást kombinál a keresleti és a kínálati ár hányadosából, azzal együtt, hogy egészséges józanságra bíztat vevőt és eladót egyaránt. Így lesz számára is nyereséges és nem utolsó sorban tisztességes a tranzakció.

Az ingatlanos feladata az is, hogy folyamatos kommunikáció legyen közte és ügyfelei között. Ha kell hozzátartozik mindehhez az is, hogy az árral kapcsolatban javaslatokat tegyen, akár a csökkentésre is. Az árra nincsen behatása, annak – ahogy fentebb írtam – kizárólagos meghatározója maga a piac.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!