Ingatlanos nézőpont, eladás-vétel

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Mire képes valójában egy jó ingatlanos szakember?

első rész

Ingatlanos: Rengeteg tévhit és – megkockáztatom azt is, hogy – rosszindulatú vélemény van az ingatlanosokkal kapcsolatban. Bevallom nem is csodálkozom ezen, hiszen, ha valakinek rossz tapasztalata volt már ingatlanközvetítővel, joggal panaszolja és híreszteli is ismerősei körében. Vannak viszont olyan vélemények is, melyeknek negatív jellege félreértelmezett dolgokon, vagy tévhiteken alapulnak. Ezek pedig indokolatlanul és jogtalanul vetnek rossz fényt az ingatlanirodákra, nem beszélve a valóban profi és szakképzett ingatlanközvetítő emberekről.

Mi az, amire érdemes odafigyelni?

Elcsépelt és merőben téves gondolat, hogy az ingatlanközvetítő indokolatlanul magasra viszi az árat, hogy több jutalékot kaphasson. Gondoljunk bele és tényleg töprengjünk el azon, hogy egy indokolatlanul magas ár hova vezet?

Itt a fontos szó az indokolatlan kifejezés. Hiszen, amennyiben irreális az ár, nyilván nem lesz eladás. Akkor pedig, jutaléka sem lesz az ingatlanos szakembernek, kvázi teljesen értelmetlen az egész feltételezés, hiszen senkinek sem érdeke a fenti feltételezés.

Itt jön rögtön a másik gyakori tévhit, ami pont fentieknek az ellenkezője. Miszerint nevetségesen alacsony árat állapítanak meg az ingatlanirodák, hogy pik-pak elkeljen a lakás, ház és rövid idő alatt megszabaduljanak tőle. Ez is lehetne egy ránézésre jó megoldás, ám érdemes ezt is átgondolni. Igaz ugyan, hogy gyorsan elkel egy alulárazott ingatlan, ám annak a jutaléka gyakorlatilag a nullával egyenlő, így időt igen, de pénzt semmiképp nem hoz az irodának. Summa, summárom ez is egy egyértelműen téves elképzelés.

Viszont fenti esetben jól látható, hogy az alap koncepció mindkét véleménynél az, hogy nem barátai egymásnak ügyfél és ingatlanos, hanem egyértelműen ellenségek. Ez már önmagában is – hogy úgy mondjam – megmosolyogtató, hiszen nincsen realitása, ennél fogva létjogosultsága sem. Ha nincsen ügyfél, nem kell ingatlaniroda, és ha nincsen ingatlanos, nincs szükség ügyfélre sem. Ez láthatóan nem vita tárgya, hiszen mindannyiunk számára nyilvánvaló.

Egy valamire való, tisztességes és szakképzett munkatársakat foglalkoztató ingatlaniroda egy lakás felvételekor minden esetben alkalmaz értékbecslőt – természetesen még a meghirdetett ár kihirdetése előtt. Sok esetben maga az ingatlanközvetítő hölgy, vagy úr maga is rendelkezik értékbecslő képesítéssel, tehát szakértő véleménnyel bír. Így aztán az ár kalkulációnál – ráadásul azt minden esetben megbeszéli az ingatlant eladni kívánó tulajdonossal – láthatóak a kalkulált értékek, és azok indokolásai is.

folytatom…..

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!