Ingatlannal kapcsolatos határidők

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Ingatlannal kapcsolatos határidők

 – vagyis mire kell fokozottan odafigyelnünk?

Határidők. Ingatlanvásárlás vagy eladás – mondhatjuk, hogy mindannyiunk életének egyik meghatározó lépése. Ha rászánjuk magunkat bármelyik eshetőségre, akkor nagyon fontos szem előtt tartani, hogy precízen és kellő odafigyeléssel történjen a tranzakció.

Eladás vagy vásárlás során számos határidőt kell betartani, hogy a folyamat zökkenőmentesen menjen végbe, ez nagyon fontos.  A határidők biztosítják, hogy mindkét fél teljesítse a szerződésben vállalt kötelezettségeit, és ezzel elkerüljék a pénzügyi és jogi problémákat.

Talán a legfontosabb határidő a szerződéskötési határidő.

Ez az időszak az, amikor a vevőnek meg kell tennie az ajánlatot, illetve amikor az eladó eldönti, elfogadja-e ezt az ajánlatot.

A szerződéskötési határidő természetesen  a folyamat során meg is változhat, ilyenkor viszont mindkét félnek egyet kell értenie a változtatással.

A másik – igen fontos – határidő a foglalófizetés határideje.

Ez az időszak akkor indul, amikor a vevő által fizetett foglalót át kell adni az eladónak.  (Fontos, hogy ne keverjük össze az előleget a foglalóval! Ezekről bővebben a közelmúltban megjelent könyveimben is beszélek.)

A foglaló összege általában a vételár egy bizonyos százaléka, és biztosítja, hogy a vevő komolyan gondolja a tranzakciót. Ha a vevő nem fizeti ki a foglalót a határidőig, akkor az eladó jogosult visszamondani az ajánlatot. Ugyanakkor, ha a foglalót már átadta, viszont a szerződéskötéstől visszalép, akkor a foglaló összegét bizony „elbukta”- magyarul az, az eladónál marad. Érdemes tehát erre odafigyelni!

A következő fontos határidő az átadás-átvétel határideje.

Ez az a nap, amikor az eladó átadja a tulajdonjogot a vevőnek, és a vevő kifizeti  a teljes összeget. ( Az átadás-átvétel határideje előtt a vevőnek érdemes meggyőződnie arról, hogy minden – az ingatlannal kapcsolatos irat – rendben van, és az ingatlan állapota megfelel-e az ajánlatban foglaltaknak.)

Az ingatlanos tranzakcióban további határidők is vannak.

Ilyenek lehetnek például: a hitelhez kapcsolódó határidők, az ingatlanátadási határidők és persze az adófizetési határidők. A jó és lelkiismeretes, megbízható ingatlanos szakember mindig tájékoztatja a vevőt és az eladót is ezekről a határidőkről, és segít biztosítani azok betartását is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!