Ingatlanárakat befolyásoló tényezők második rész

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Ingatlanárakat befolyásoló tényezők második rész

Ingatlanárakat befolyásoló tényezők: Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Előző írásomat folytatva még néhány gondolatot megosztanék olvasóimmal, melyek engem leginkább foglalkoztatnak. Az ingatlanpiacon látható feszültség van jelen, ezt valamilyen formában csökkenteni lenne érdemes. Az, hogy erre milyen megoldások lehetségesek, az már egy másik kérdés.

Léteznek megoldások?

Nos, több évtizede vannak javaslatok arra vonatkozóan, hogy az önkormányzati lakásállományt ildomos volna növelni. Viszont ez – mint tudjuk – rendkívül nagy anyagi terhet jelente kis országunk számára. Egyetlen lakás költsége meghaladja a húsz millió forintot is, tehát nem nehéz kiszámolni, mit jelentene ez a költségvetésnek mondjuk több száz lakás megépítése. Kevés tehát a meglévő ingatlan, az árak pedig csak kúsznak és kúsznak felfelé.

Az építkezés megtorpanása

Ami azt illeti, a háború a másik legmeghatározóbb oka az ingatlanárak emelkedésének. Hiszen számos termelési láncolat szakadt meg, ennek következtében az építőanyag árak olyan mértékben szálltak el, amit nem is látott még talán senki. Emellett a munkaerő is drágul, így az építési vállalkozók már nem ritka, hogy csak napi árakat tudnak mondani az érdeklődőknek, a szinte pillanatról-pillanatra változó piaci környezet miatt.

Albérletek

Azok, akik otthonuktól távol találtak munkát, általában lakást voltak kénytelenek bérelni munkahelyükhöz közel. A korona vírus járvány miatt évek óta népszerű homeoffice viszont ennek szükségszerűségét is felülírta, így a bérleti díjak emelkedése nem látványos.

A legnagyobb érdeklődés albérlők terén évek óta az egyetemisták, főiskolások köréből volt látható. Mostanra viszont – szintén a pandemia okán – a távoktatás lett a jellemző, így a diákok otthonról tanulnak, kvázi albérletre nincsen szükség.

A vásárlók is visszalépnek – ez viszont más történetet eredményezhet

Mivel minden csak drágul, a lakásvásárlási hitelek törlesztőrészletei is emelkednek. Emiatt aztán rengetegen állnak el – legalább is egy időre – az ingatlanvásárlástól. A kereslet persze ezáltal csökken.  Ha így maradna, az nyilván az árak csökkenéséhez vezetne.

A megélhetési költségek növekedése

Az is tény, hogy rengetegen költöznek össze, vagy cserélik le nagyobb ingatlanukat egy könnyebben fenntartható kisebbre – a rezsiárak változása miatt. Van olyan család a közvetlen környezetemből, akik kertes házukat kiadva egy kisebb albérletbe költöztek – legalább is a téli időszakra.

Keresem a megfelelő szót írásom lezárására, de inkább egy mondat sikeredik belőle. Olyan egy kicsit, mintha az emberiség visszafejlődése indulna meg napjainkban – a jobb élet, a kényelmesebb és boldogabb jövő helyett.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!