Ingatlanárak vajon meddig emelkednek?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Meddig emelkednek vajon az ingatlanárak?

Ingatlanárak. Szerintem sokan egyetértenek velem abban, hogy az ingatlan befektetés ma is az egyik legjövedelmezőbb és az egyik legbiztonságosabb pénznövelő lehetőség. Nyilván nem feltétlenül a leggyorsabban hasznot hozó befektetés, (persze sokszor igen) viszont hosszú távon – ha valakinek nem azonnal van szüksége pénzre, akkor ingatlanba befektetni okos és előrelátó döntés. Mindig. Hiszen semmi sem állandó, minden körülmény és élethelyzet változó, de egészen biztos, ingatlanra  szükség lesz, míg világ a világ.

Manapság egyre többen választják ezt az általam is preferált befektetési formát, az ingatlanpiaci kereslet ennek köszönhetően igen csak megnőtt. A kereslet növekedése persze egyenesen arányos az árak emelkedésével is, ez teljesen természetes következménye a folyamatnak.

Ingatlanárak alakulásáról szinte naprakész információkat gyűjtök évek óta, hiszen ez is a munkám egyik fontos része. Most azt látom, hogy az átlagos négyzetméterár a fővárosban lassan eléri a kilencszázezer magyar forintot. Ahogy írom, ez egy átlagár. Ami azt illeti ennek kiszámításához szükség van olyan kerületek lakásárának figyelembe vételére is, mint például a budai régió. Nos itt, egy négyzetméterért – ami szintén egy ottani átlag – már több, mint egymillió forintot kell fizetnünk, ha itt kívánunk ingatlant vásárolni. Pestiesen szólva, nem semmi!

Nem több, mint hat hónap leforgása alatt majdnem 13 százalékos az áremelkedés az ingatlanpiac ezen részén, de több helyen még ennél is nagyobb számokat látok a felfelé ívelő százalékos adatokban.

Mely lakások tartoznak az olcsóbb kategóriába?

Ahogy látom, a panel lakások azok, melyek talán a legelérhetőbb áron vásárolhatóak továbbra is. Még, ha ez eddig sem volt másképp, érdemes megemlíteni, hogy itt sem mindegy mely régiót választjuk. A budai szegmens itt is drágább. Viszont a peremkerületek jóval olcsóbbak. Szemben egy belvárosi – közel nyolcszázezer forintos négyzetméterárral, a külső részeken már kaphatunk panellakást hatszázötvenezer forint négyzetméteráron is. Aztán – ahogy ez már szinte trend – a legolcsóbban a XX. és a XXI. kerületben juthatunk otthonhoz, ami a lakás átlagárakat illeti. Itt már elérhetőek ezek a lakások akár ötszázötven-ötszázhetven forintos négyzetméterárért.

A családi házak tekintetében a „legalább lakható” kategória ára is az egekben van. Nem, hogy Budapesten, de még a kisebb városokban, sőt a falvakban is egyre inkább azt mondhatjuk, egy átlagos család – hitelek és állami támogatás nélkül – esélytelen kertes házat vásárolni.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!