Ingatlan csalások–Hamis „pénzbehajtók” nagy átverések

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Hamis „pénzbehajtók” nagy átverések

Ingatlan csalások. Néhányszor már említettem olyan eseteket írásaimban, ahol különféle ingatlan csalások áldozatai lehetünk. Nem lehet azonban elégszer érinteni a témát, hiszen a naivitásunk, a nem kellő mértékű tájékozottságunk és éberségünk híján komoly bajba is kerülhetünk. Picit bővebben szólok most erről.

Ingatlan csalások–Mire gondolok konkrétan?

Évekkel ezelőtt már megjelentek szélhámosok a társasházban élők – legkülönfélébb – átverési esetei. Az átverők áldozatai komoly anyagi veszteséget szenvedtek és sajnos sokan a mai napig nem tanultak ebből, jelesül mások (rosszabb esetben saját) hibáiból.

Így van ez annak ellenére, hogy a különféle fenntartó szövetkezetek számos hírlevelet közölnek a csalókról és óva intik lakóközösségüket az ismeretlen és/vagy magukat igazolni nem tudó szélhámosoktól. Fokozottan „veszélyeztetettek” az egyedül élők, nagyrészt az idősebb korosztály, vagy épp a kisgyermekkel otthon lévő anyukák.

Mi történik leggyakrabban, amire nagyon figyeljünk?

Ha valaki – előzetes megbeszélés nélkül – megkeres bennünket és javítási, korszerűsítési, felújítási munkálatokat ajánl fel, ami a legtöbb esetben ráadásul rendkívül kedvező anyagi feltételekkel kecsegtet, mindenképp legyünk résen! Az „átverő” nem restelli kiadni magát esetleg a társasház képviselőjének megbízottjaként, vagy akár a társasház hivatalos munkatársának. Igazolni azonban nem – vagy csak hiteltelen, hamis dokumentumokkal próbálja magát.

Sokszor tévesztenek meg lakókat azzal a fals információval, hogy a ház többi lakója már meg is rendelte a munkálatokat. Azonnali választ „kényszerítenek” hiszen az általuk kínált kihagyhatatlan ajánlat csak és kizárólag ott és akkor érvényes. Ez már önmagában is okot adhat a gyanakvásra, főleg, ha pénzt azonnal kell fizetnünk, akár előre is.

Amennyiben valaki „bedől” az effajta ajánlatnak, nagy valószínűséggel soha többé nem látja az illetőt.

Nagyon fontos tudni, hogy nem csak ez az egy csalási forma az, melynek elszenvedői lehetünk, de talán ez a leggyakoribb. Vannak persze olyan átverők is, akik bejegyzett cég nevében „járnak el”, méghozzá olyan cégekében, melyek csupán pár hétig léteznek. Ilyenkor sajnos szintén nem tudjuk jogainkat érvényesíteni a későbbiekben sem, amikor már kiderült a turpisság – hiszen nem lesz kivel szemben eljárnia a hatóságoknak.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!