Ingatlan ár – mennyi az annyi – valójában?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Ingatlan ár – ennyi az annyi – valójában?

Ingatlan ár: Általában egyszer az életben mindenki rászánja magát, illetve rákényszerül különféle okokból arra, hogy értékesít egy ingatlant. Van, aki örököl esetleg és nem szeretné megtartani, van, aki nagyobbra cseréli meglévő otthonát, vagy épp kisebbre váltana.

Az első dolog, amit talán a legnagyobb nehézséget okozza, az az eladási ár meghatározása. Sok esetben jóval az ár alá mennek az eladók, ha sürgősen meg szeretnének szabadulni a lakástól, háztól. Egyébként ez a taktika rendszerint beválik. Kérdés, hogy aki reális áron szeretné értékesíteni a portékáját, annak mit kell figyelembe vennie?

Hogyan határozzuk meg a valóban reális árat?

A reális ár meghatározása nem is könnyű feladat, főleg, ha érzelmi kötődés is van az ingatlan felé, esetleg – és inkább ez a jellemző – egy egész élet munkája van benne, vagy épp ott nő fel egy ember és felnőttként nehéz megválni a szülői háztól. Ami viszont bizonyos, hogy senki sem fogja megfizetni a számunkra mentális értéknek számító „felárat”. Ezért érdemes szem előtt tartani, hogy ne árazzuk túl – kvázi indokolatlanul az ingatlant, inkább az objektív szempontokat vegyük figyelembe az ár megállapításakor. Ez azt is jelenti természetesen, hogy az előnyeit – pl. helyrajzi fekvés, állapot, műszaki felszereltség – mindenképp tartsuk szem előtt.

Értékbecslés – a tényleges ingatlan ár, veszteség kizárva

A szakértő értékbecslő nagy segítségünkre lehet az ár megállapításában, és ész érvekkel tudja alátámasztani az általa reálisnak tartott árat. Figyelembe veszi az ingatlan elhelyezkedését, állapotát, méretét, az esetleges melléképületeket, az ingatlan műszaki felszereltségét, illetve az itt felsorolt  jellemzők esetleg negatív befolyását az árra vonatkozóan. Tehát az adott ingatlan előnyeit és a „hátrányait” is összevetve, az aktuális piaci helyzetnek megfelelően becsli meg az értéket.

Amikor már megvan, hogy mennyiért hirdetünk, semmiképp ne zárjuk ki az alku lehetőségét sem. Jó tisztában lenni azzal, hogy az alku gyakorlatilag egy hagyomány, ugyanakkor a vételi hajlandóságot is nagymértékben növeli, egyfajta sikerélménynek számít egy sikeres alku a vevő szemében. Amennyiben mi a kalkulált árba már beleszámoltuk az alkut is, akkor mindenki nyertes pozícióban maradhat, így mindkét fél jól jár.

Egyéni piackutatás

Természetesen saját magunk is megállapíthatjuk az árat, ehhez nincs más dolgunk, csak körülnézni az ingatlanpiacon, a hasonló paraméterű lakások tekintetében. Ne feledjük azonban, hogy a fentebb felsorolt jellemzők mindegyike dobhat is az áron, ugyanakkor le is csökkentheti azt, érdemes tehát nagy árkülönbség esetén megnézni az adott ingatlan állapotát, vagy épp gépesítettségét.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!