Illetékkedvezmény: VANAKI MÉG NEM TUDJA?

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Illetékkedvezmény

Illetékkedvezmény is igénybe vehető!

Sokan keresnek meg – ingatlan értékbecslő múltamat tudván – azzal a kérdéssel, hogy melyek azok a kedvezmények tudomásom szerint, melyeket igénybe vehetnek. Milyen lehetőségek vannak, melyekről esetleg nem tudnak azok, akik épp ingatlant vásárolnak, eladnak, vagy épp tervezgetik valamelyiket. Nos, most hozzájuk szólok, hátha segítségükre lehetek egy valóban fontos témában.
Ugyanis maga az illeték – mint tudjuk – egy igencsak tetemes bevételi forrás az államnak.
Ilyen bevételi forrás a lakásvásárlási illeték is. Magyarul, ha ingatlant vásárolunk, akkor a tranzakciónk „után” bizony illetéket vagyunk kötelesek fizetni. (Magyarországi viszonylatban beszélek természetesen.)

Az illeték és a lehetőség a kedvezményre

Nos, tehát amikor az adásvételi szerződés megköttetett, akkor lép érvénybe az illetékfizetési kötelezettségünk. Ám, jó tudni, hogy bizonyos esetekben az államnak jogában áll felmenteni bennünket az illeték megfizetése alól, de legalább is csökkentheti azt, és egyes feltételek megléte mellett részletfizetésre is lehetőséget biztosíthat. Egy ingatlan megvásárlásakor ezek az engedmények nem kevés összeget jelentenek, ha a nagyságrendeket nézzük.

Lássuk, mikor lehetünk illetékfizetés esetében kedvezményezettek?

Ha valaki első lakását vásárolja, és még nem töltötte be a 35. életévét, akkor automatikusan mentesül az illetékfizetés alól! Fontos, hogy semmilyen ingatlanban nem lehetett korábban tulajdonos és a most vásárolni kívánt ingatlanban legalább ötven százalékban annak kell lennie!

Aztán amiről sokaknak már egészen biztosan tudomásuk van, az az eset, amikor eladunk egy ingatlant és három éven belül egy másikat vásárolunk „helyette”. Ha a megvásárolt új ingatlan a régi (eladott) ingatlannal egyenértékű, akkor minden rendben. Vagyis ekkor az illetékmentességünk százszázalékos, tehát nem kell fizetnünk ilyen jogcímen. Amennyiben esetleg drágább ingatlant vásárolunk három éven belül, akkor is csak a két ár különbözete utáni összeg lesz az illetékfizetés alapja, méghozzá egészen pontosan annak négy százaléka lesz az illeték összege.

Manapság rengetegen vesznek igénybe otthonteremtési kedvezményt. Nekik sem kell illetéket fizetniük, ha a CSOK feltételei a megadott határidőn belül teljesülnek.

A másik eset – szintén gyakori -, hogy ajándékozási szerződés történik, magyarul valakinek az ingatlanunkat nem eladjuk, hanem neki ajándékozzuk, ellentérítés nélkül. Ilyenkor is teljes mértékben mentesülünk az illetékfizetés alól.

Amikor valaki mondjuk egyenes ági hozzátartozójának adja el ingatlanát, tehát a vásárlás családon belül történik, akkor szintén nem kell illetéket fizetni. Jó tudni, hogy ez a házastársakra is érvényes, nem csak gyermek vagy későbbi leszármazott esetében.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!