Hol érdemes, mi a lényeg? Zöldotthon. második rész

Az Ön értékbecslő-je, lakóingatlanok: lakás, családi ház, telek, és zárkerti ingatlanok,
műszaki eszközök, cég kkv vagyonértékelője, igazságügyi szakértő. tel.: +36309141585

Hol érdemes, mi a lényeg? Zöldotthon. második rész

Zöldotthon. Előző írásomat folytatva, az ingatlanpiac várható kinézetéről az idei évben, néhány gondolat még. Azután mindenki levonhatja belőle a számára lényeges, vagy esetleg megfontolandó dolgokat.

Azok, akik a kamatok várható emelkedése miatt gyorsan észbe kapnak és minél előbb nyélbeütik a lakás- vagy házvásárlást, valószínűleg ezt az év első pár hónapjában meg is teszik. Így ez az időszak okozhat gyors emelkedést is az adásvételi szerződések mennyiségében. Tekintettel arra a tényre is, hogy néhány hitelkonstrukciót nem érintenek a kamatemelések, így az államilag támogatott lakáscélú kölcsönöket sem, ahogy azt korábban írtam. Ezért az ilyen lehetőségeket még inkább kihasználják majd az arra jogosultak – pl. babaváró hitel – tehát a fenti „jóslat” úgymond eléggé helytálló lehet.

Mi a helyzet az általam oly sokszor említett energiatakarékos ingatlanokkal?

Nos, most is aktuális a téma, véleményem szerint egyre inkább az lesz, de ne szaladjunk ennyire előre az időben. Nézzük csak az idei esztendőt. Az úgynevezett „zöldotthon” program palettáján szereplő lakáshitel egy igen kedvező megoldás. Ha valaki valóban energiatakarékos otthont kíván vásárolni, vagy akár építeni. Az ebben a programban szereplő új építésű ingatlanok iránt egészen biztosan szintén növekvő kereslet mutatkozhat az idei évben. Mint azt már valószínűleg mindenki tudja, hiszen rengeteget beszélünk róla, az építőanyag árak – ezzel együtt pedig a bérköltségek is – óriási mértékben emelkedtek. Az, hogy ez a sajnálatos tény csak növeli az érdeklődést az energiatakarékos otthonok iránt, teljesen releváns, hiszen a havi költségek csökkentésével valamelyest balanszba hozhatóak a családi költségvetés mérlegei.

Meddig várhatunk, illetve meddig érdemes?

Természetesen az állami támogatások is határidőkhöz kötöttek, nyilvánvalóan nem egy soha meg nem szűnő lehetőségről van szó, ha  ilyen hitelekről beszélünk. Ezért aztán a felvehetőségi lehetőségek időintervallumában kell gondolkodnunk. A lakásfelújítási támogatást már csak az év végéig van lehetőség igénybe venni, ahogy a babaváró kölcsön „sorsa” is ez lesz. Ugyanakkor a falusi CSOK már csak pár hónapig áll azok rendelkezésére, akik a felvételhez szükséges feltételekkel rendelkeznek. Így aztán sokáig már nem várhatunk, ha bármely típusú segítség igénybevételére számítanánk. Kvázi az idő pénz, tehát fenti hitelek felvétele miatti kereslet is – számottevően – növekedni fog még az év első hónapjaiban, ha feltételezésim helytállóak, ha úgy tetszik – jogosak.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Szólj hozzá!